Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oppositionsledaren López flyttad från fängelse till husarrest i Venezuela

Från 2017
Uppdaterad 09.07.2017 11:32.
Oppositionsledaren Leopoldo López håller i Venezuelas flagga och hälsar på sina anhängare från en bro i Caracas, Venezuela den 8 juli 2017.
Bildtext Oppositionsledaren Leopoldo Lopéz träffar sina anhängare i Caracas, Venezuela den 8 juli 2017.
Bild: EPA/HELENA CARPIO

Venezuelas mest bemärkte politiske fånge, oppositionsledaren Leopoldo López, har släppts ut ur fängelset och satts i husarrest.

Beslutet fattades igår av Venezuelas regimtrogna högsta domstol. På Twitter skrev domstolen att López friges från fängelset av hälsoskäl.

López är ledare för partiet Voluntad Popular, eller Folkviljan, och en galjonsfigur för motståndet mot president Nicolás Maduros regim.

Han har hållits fängslad i mer än tre år, anklagad för att ha uppviglat våldsamheter. Ett av både oppositionens och den internationella opinionens främsta krav har varit att han friges.

Forsätter kämpa

Med en venezuelansk flagga och slagorden "yes we can" hälsade López på anhängarna som hade samlats utanför hans hus i samband med frigivningen.

Han sade också att han tänker fortsätta kämpa mot regimen tills Venezuela är fritt. López anses vara en trovärdig utmanare till Maduro i ett eventuellt presidentval.

President Maduro sade senare i ett tv-tal att han hoppas att frigivningen av López ska göra det möjligt att lösa den politiska krisen i Venezuela.

Oroligheterna har pågått i över tre månader, och resulterat i minst 92 dödsoffer och mer än 1 500 skadade.

Protesterna handlar om att Venezeulas president Nicolas Maduro anklagas både för diktatoriska fasoner och för att ha skapat en ekonomisk kris i landet.

Diskussion om artikeln