Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump Jr. träffade rysk lobbare om ”skadliga uppgifter om Clinton”

Från 2017
Uppdaterad 10.07.2017 07:44.
Donald Trump Jr. i Trump Tower.
Bildtext Donald Trump Jr. i Trump Tower.
Bild: EPA/ALBIN LOHR-JONES / POOL

New York Times rapporterar att Donald Trump Jr. och andra kampanjmedarbetare träffade en rysk advokat som har lobbat för Kreml i USA och lovades komprometterande uppgifter om Clinton och demokraterna. Trump Jr. har tidigare påstått att liknande möten aldrig ägde rum, men förnekar inte tidningens avslöjanden.

Enligt New York Times träffade Donald Trump Jr. en rysk advokat som har lobbat för Ryssland precis efter att hans far hade valts till republikanernas presidentkandidat.

Också Trumps svärson Jared Kushner och den dåvarande kampanjchefen Paul Manafort, tidigare rådgivare till den avsatta ukrainska presidenten Viktor Janukovytj, ska ha deltagit i mötet.

Enligt Trump Jr. själv lovades han inför mötet uppgifter som skulle skada motkandidaten Hillary Clinton och demokraterna.

Han nekar ändå att några sådana uppgifter skulle ha givits under mötet, eller att det skulle ha lätt till någon vidare kontakt.

Om NYT:s uppgifter stämmer skulle det här ändå vara den första konkreta antydan om att Trumps kampanj samarbetade med Ryssland under valkampen och den första konkreta kopplingen till den ryska inblandningen i valet.

Ändrade sin berättelse

Donald Trump Jr. har tidigare uppgivit att han aldrig träffade någon från Ryssland eller representanter för ryska intressen som representant för faderns kampanj.

- Träffade jag ryssar? Säkert. Säkert gjorde jag det. Men aldrig i något planerat möte som jag kan komma ihåg och aldrig som en del av kampanjen, sade Trump Jr. i mars.

New York Times rapporterade ändå redan på lördagen att ett sådant möte hade ägt rum i Trump Tower i New York, men vad mötet handlade om var oklart.

Trump Jr. uppgav då att mötet endast handlade om det ryska adoptionsförbudet till USA, som är kopplat till en rad sanktioner mot misstänkta människorättsförbrytare i Ryssland.

På söndag kväll, efter New York Times avslöjanden, gav han ändå ett skriftligt utlåtande där han försökte skingra misstankarna som de tidigare förnekandena och de nya uppgifterna ger upphov till.

Oklart resultat

Trump Jr. uppger nu att han gick med på att träffa den ryska advokaten, Natalia Veselnitskaja, efter löften om uppgifter som skulle skada Clintons kampanj.

Det är oacceptabelt. Det gränsar till landsförräderi, om det inte rätt och slätt är landsförräderi.

― Richard Painter

Veselnitskaja är känd för sitt lobbyarbete för ryska statsägda företag i USA.

Framförallt är hon ändå känd för att ha fört en kampanj mot den så kallade Magnitskij-lagens sanktioner mot en rad ryska individer.

Enligt Trump Jr. ska hon via en mellanhand ha erbjudit information om ryska finansiärer bakom Clinton och demokraterna.

- Hennes uttalanden under mötet var ändå vaga, otydliga och osammanhängande. Inga uppgifter som stödde hennes påståenden gavs eller ens erbjöds. Det blev snabbt klar att hon inte hade några meningsfulla uppgifter att ge, skriver Trump Jr.

Det är nu ändå klart, utgående från Trump Jr:s egna uttalanden, att avsikten med mötet var att få tag på skadliga uppgifter om Clinton från en person som representerar den ryska statens intressen.

Det är normalt att kampanjerna samlar information om motkandidaten, men ytterst ovanligt att källan till skadlig information är representant för utländska intressen.

Beredskap att samarbeta

New York Times skriver att det nu efter avslöjandena om mötet är klart att det fanns beredskap inom Trumps kampanj att samarbeta med utländska intressen, oberoende om just det här mötet gav upphov till något.

Den stora frågan för samtliga utredningar kring Trump är om kampanjen samarbetade med den ryska inblandningen i valet 2016.

- Det finns ingen annan orsak för ett av den ryska statens språkrör att träffa Kushner, Manafort eller Trumps son om det inte handlade om kampanjen och Rysslandspolitiken, sade Adam Schiff som är vice ordförande för representanthusets underrättelseutskott.

Adam Schiff, vice ordförande för representanthusets underrättelseutskott.
Bildtext Adam Schiff, vice ordförande för representanthusets underrättelseutskott.
Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Utskottet har hand om en av utredningarna kring den ryska inblandningen och Trumps kampanj.

- Vi kommer att vilja höra alla som deltog i det här mötet, sade han till New York Times.

De amerikanska underrättelsetjänsterna är eniga om att Ryssland aktivt försökte påverka valet till Trumps fördel.

Trump själv har ändå sagt att han inte är övertygad och att andra aktörer kan ligga bakom påverkningsförsöken.

Nekar och blånekar

Mötet blev känt efter att Kushner lämnade in en ny anmälan om sina kontakter med utländska stater till myndigheterna, en anmälan som krävs för att någon ska ges tillgång till hemligstämplade uppgifter.

I den första anmälan gav Kushner inga uppgifter om ryska kontakter, vilket snabbt bevisades vara falskt.

Kushner har inte varigt villig att kommentera New York Times avslöjanden, utan har hänvisat alla frågor till de advokater han nyligen lät anlita.

Jared Kushner.
Bildtext Jared Kushner vill inte kommentera de nya uppgifterna.
Bild: EPA/ANDREW HARRER

Inte heller Manafort har varit villig att kommentera uppgifterna.

Veselnitskajas version går i sin tur isär från Trump Jr:s på flera punkter.

Hon menar att mötet aldrig handlade om kampanjen på något sätt. Hon nekar också att hon skulle ha något med den ryska staten att göra, eller att mötet skulle ha diskuterats med någon som representerar ryska staten.

"På gränsen till landsförräderi"

Advokaten och experten på administrativ etik Richard Painter som tidigare jobbade i George W. Bush stab fördömer i hårda ordalag hela mötet, framförallt det att Kushner och Manafort närvarade.

- Om det hade varit frågan om någon från vår stab hade vi sett till att de var gripna och under förhör för länge sen, säger Painter till MSNBC.

Painter menar att trots alla kampanjer försöker samla information som kan skada motparten, går det en klar gräns då det gäller främmande makter.

- Det här var alltså ett försök att få information från en känd representant för Ryssland, som då bevisligen spionerade i landet, säger Painter.

- Det är oacceptabelt. Det gränsar till landsförräderi, om det inte rätt och slätt är landsförräderi.

Källor: New York Times, CNN, NBC News, MSNBC, Fox News, CBS News

Artikeln har uppdaterats med Richard Painters kommentarer 6:58 den 10.7.2017

Diskussion om artikeln