112-appen har samlat en miljon användare - "Alla borde ladda ner den"
För omkring två år sedan lanserades appen 112 Suomi. I maj i år hade den över en miljon nedladdningar. Appen har visat sig vara särskilt bra på riksvägar, i skogen och ute till havs där exakta adresser kan vara svåra att få.
Kai Paldanius, biträdande chef för Österbottens nödcentral, är glad över att människor laddat ner appen och rekommenderar den varmt.
- Den är gratis, lätt att använda och går att ladda ner på de flesta telefoner.
Den stora skillnaden mellan appen och att ringa det vanliga 112-numret är att appen kan ge ut exaktare position direkt till nödcentralen när man ringer.
Den fungerar automatiskt på satellitbas med hjälp av 3- eller 4G-nätverk och när man startar upp appen för att få fram positionen så ska man enligt Paldanius vänta en stund för att försöka få siffran till det maximala eller bästa möjliga. Då kan appen ange din position med allt mellan tre meters och några kilometers noggrannhet.
Ska fås att fungera även i 2G-nätverk
Det är Nödcentralsverket som tagit fram appen tillsammans med företaget Digia. Appen fungerar inte ännu med 2G-nätverk men Kai Paldanius säger att man gärna vill utveckla just det området.
- Nu när Nödcentralsverket har köpt tillbaka appen så att staten äger den så kan vi utveckla den. Att få den att fungera med 2G-nätverk är viktigt för att få bästa möjliga täckning.
Enligt Paldanius finns det i Finland ännu kvar områden med enbart 2G-nät, såväl i skog och mark som i skärgården.
- Och självklart kan man bli nödställd även i dessa områden.
Vilsen hittade hem med appen
Just i skogen, men också på riksvägar och ute till havs där exakta adresser inte finns, kan den här appen vara till hjälp. Kai Paldanius nämner ett exempel där appen fungerade väldigt bra.
- I Jyväskylä sprang en ultralöpare vilse i skogen på grund av att det blev mörkt. Då laddade löparen ner den här appen där på plats och så kunde man vägleda den här löparen till sin egen bil utan att man behövde någon myndighetshjälp överhuvudtaget.
Förutom nödnumret finns också andra stödjande nummer på appen. Via appen kan man bland annat kontakta medborgarrådgivningen om man har frågor som gäller icke akuta fall, Mannerheims barnskyddsförbund, sjöräddningen och giftinformationscentralen.
- Exempelvis om något barn har fått någonting i sig men inte har desto vidare symptom som man direkt ser att är akut kan man ringa och fråga om råd vad man kan göra, säger Paldanius.
"Alla borde ladda ner den"
Förstavårdarna Kenneth Hed och Tom Sundblom tycker också de att appen är bra.
- Alla borde ladda ner den, säger Hed.
Förutom i skärgården, skogen och på landsvägarna nämner Sundblom och Hed att appen också kan vara bra ifall man rör sig på okända områden.
- Speciellt för folk som inte är ortsbor och som inte vet och känner till var de är kan det vara ett bra hjälpmedel för nödcentralen att se fysiskt på kartan varifrån de ringer, säger Sundblom.
Ett exempel som de nämner där de har märkt att appen hjälpt är ifall en trafikolycka skett på just en riksväg, t.ex. mellan Närpes och Vasa. Tidigare var detta de exaktaste uppgifterna man fick och då startade en ambulans från Närpes och en från Vasa.
- Nu kan man med hjälp av appen bättre lokalisera och på så sätt också snabbare hitta fram till olycksplatsen, säger Hed.
"Bekanta dig med appen i förväg"
Hed och Sundbloms tips för sommaren vad gäller säkerheten och appen är att ladda ner den i förväg och att bekanta sig med den i lugn och ro. Ta det lugnt i trafiken och berätta för någon annan ifall du åker ut på sjön eller går till skogs är också tips de ger.
Hed har också ett önskemål till alla bilister:
- Ifall ni stöter på en trafikolycka på vägen så ska ni inte köra förbi och ringa medan ni kör. Istället ska ni alltid stanna och se vad som hänt. Det underlättar arbetet för oss.