Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stort intresse för privat äldreboende i Jakobstad

Från 2017
Uppdaterad 12.07.2017 10:11.
händer. en äldre persons knäppta händer och så en yngre människas hand ovanpå
Bildtext Många köar länge för att få plats på ett boende.
Bild: Mostphotos

I augusti är Esperi Cares effektiverade serviceboende i Baggholmen i Jakobstad inflyttningsklart. Boendet ska heta Vårdhem Edit och erbjuda dygnetruntvård till 32 klienter.

Esperi Cares vd Marja Aarnio-Isohanni säger att man fått många förfrågningar av intresserade klienter.

- Intresset är mycket stort och många har stått i kö för en plats på ett boende i över fem månader, fast tre månader är den lagstadgade tidsgränsen, säger Aarnio-Isohanni.

Esperi Care kommer att ordna besöksdagar så att de äldre får bekanta sig med boendet säger Aarnio-Isohanni.

Första helt privata

Vårdhemmet Edit blir Jakobstads allra första äldreboende i helt privat regi. De boenden som finns i dag är kommunala eller drivs av den tredje sektorn.

Marcus Suojoki (SFP) som är medlem i social- och hälsovårdsnämnden välkomnar den privata aktören.

- Det är välkommet. Som alla vet så har vi haft problem med långa köer till effektiverat serviceboende. Vi hoppas att det här kan hjälpa upp situationen, säger Suojoki.

Är det de privata aktörerna som ska korta köerna?

- Det är positivt att det kommer privata aktörer, det underlättar. En privat aktör kan också bygga och starta ett vårdhem mycket snabbare än kommunen, av naturliga skäl när det gäller beslutsprocesser, säger Suojoki.

Staden kommer i detta skede inte att köpa platser på vårdhemmet säger Marcus Suojoki.

Kommer bara de som är välbeställda att ha råd med en plats på vårdhemmet?

- Det är ju klart att de är dyra om man inte får en kommunal plats och själv ska betala. Men det finns olika möjligheter till boendestöd och annan hjälp om du inte har ekonomiska förutsättningar.

Lång dragkamp om servicesedlar

Och nu är det dags att komma till skott med servicesedlarna som stötts och blötts i flera omgångar. Sedan tidigare används servicesedlar till exempel inom hemvården men inte vad det gäller boendeplatser.

- Den tidigare social- och hälsovårdsnämnen har varit tydlig med att den vill införa servicesedlar, jag hoppas att de införs i höst, säger Marcus Suojoki.

Men blir det faktiskt av redan i höst?

- Ja, vi kan inte hålla på att stöta och blöta detta i evighet. Den politiska viljan är tydlig, nu är det upp till tjänstemännen att få det att fungera, säger Suojoki.

Marcus Suojoki säger att servicesedelns värde ska bestämmas av personens ekonomiska bakgrund och utjämnar på så sätt inkomstklyftor.

Men ekonomin ska hur som helst inte hindra någon från att få en god vård säger Suojoki.

- Vi har från samhällets sida en skyldighet att ta hand om och se till att alla får bo värdigt även om man inte klarar sig ekonomiskt, säger Suojoki.

Rekrytera personal lokalt

Även på Esperi Care står hoppet till att servicesedlar införs i höst.

- Då kan de äldre själva välja att bo på Vårdhem Ebba. Vi tror att de flesta kommer att flytta in sedan de fått ett beslut om servicesedel. Men man kan också komma som privat kund, säger Aarnio-Isohanni.

Vårdhem planeras vid korsningen Baggholmsvägen och Gärdesvägen
Bildtext Serviceboendet ligger i Baggholmen i Jakobstad.
Bild: YLE/Patrik Enlund

Esperi Care kommer att rekrytera 20 personer till personalen, tio på heltid och tio för deltidstjänster. Och Aarnio-Isohanni säger att man vill rekrytera lokal arbetskraft.

- Ja, jag hoppas att hela personalen kan rekryteras lokalt och att alla våra anställda pratar svenska, säger Marja Aarnio-Isohanni.

Uppdaterad 09:16. Platsens namn har ändrats från Björnviken till Baggholmen