Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mumin och jultomten förenar Japan och Finland – Shinzo Abe mötte Niinistö

Från 2017
Uppdaterad 10.07.2017 17:16.
Japans premiärminister Shinzo Abe och president Sauli Niinistö.
Bildtext Shinzo Abe och Sauli Niinistö
Bild: Lehtikuva

Japans premiärminister Shinzo Abe och president Sauli Niinistö betonade det nära och viktiga samarbetet mellan Finland och Japan vid en presskonferens på presidentslottet på måndag förmiddag. Miljö, fri handel och Ryssland fanns också på dagordningen.

- Premiärminister Shinzo Abes besök är en stor ära för Finland med tanke på 100-årsjubileet, inledde Niinistö den gemensamma presskonferensen för det japanska statsbesöket.

Presidenten konstaterade att Finland och Japan står inför samma utmaningar, till exempel långsam tillväxt och en åldrande befolkning, men att länderna även delar samma starka värdegrund.

Både Abe och Niinistö nämnde nyttan av det frihandelsavtal som EU och Japan håller på att förhandla fram. Förra veckan enades parterna om ett principbeslut och tanken är att avtalet ska träda i kraft 2019.

Presidenten betecknade handelsavtalet som väldigt viktigt. Niinistö och Abe var överens om att de skulle jobba vidare för att avtalet kan träda i kraft som planerat.

Fortsätta utveckla relationen med Ryssland

Bland de övriga internationella frågorna var det situationen i Nordkorea och landets kärnvapen som fick stort utrymme.

Ryssland diskuterades också eftersom landet är en viktig granne för både Japan och Finland, enligt Abe.

Premiärministern tillade att det finns anledning att fortsätta det täta samarbetet för att utveckla relationen med Ryssland.

100 år av diplomati

2019 firar Finland och Japan 100 år av diplomatiska relationer och både Abe och Niinistö uttryckte en önskan om att förstärka samarbetet och relationen ytterligare.

- Orsaken varför vi känner oss så nära Finland är för att Mumin och jultomten har gett så mycket till japanska barn under så många år, sade Abe.

Abe önskar också ett närmare samarbete med Finland inom miljöforskning och försäkrade att Japan kommer att bli mera involverat i det internationella arbetet i Arktis.

Finland är ordförande för Arktiska rådet fram tills 2019. Ordförandeskapet cirkulerar vidare med två års mellanrum.

Abe och Niinistö har också ett ömsesidigt intresse för FN:s jämställdhetskampanj HeForShe som vill engagera män i arbetet för flickors och kvinnors rättigheter.

Första officiella statsbesöket

Det är första gången Abe besöker Norden i rollen som premiärminister. Niinistö och Abe sågs senast i mars förra året då Niinistö genomförde ett statsbesök i Japan.

Den senaste japanska premiärministern att besöka Finland var Junichiro Koizumi år 2006.

Niinistö och fru Jenni Haukio välkomnade Abe och hans maka Akie Abe vid en officiell ceremoni på presidentslottet på måndag morgon.

Japans premiärminister Shinzo Abe hälsar på president Sauli Niinistö.
Bildtext Shinzo Abe, Sauli Niinistö, Jenni Haukio och Akie Abe.
Bild: Lehtikuva

Paret Abe flyger vidare till Köpenhamn efter sitt besök i Helsingfors.

Diskussion om artikeln