Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ior Bocks följare har återvänt till Lemminkäinens tempel

Från 2017
Uppdaterad 11.07.2017 12:02.
Ingången till Lemminkäinens grotta i Gumbostrand, Sibbo.
Bildtext Ingången till Lemminkäinens grotta i Gumbostrand, Sibbo.
Bild: Yle / Thomas Silén

Under flera somrar under 1980- och 90-talet pågick intensiva utgrävningar i närheten av Ior Bocks sommarstuga. Han påstod sig ha funnit Lemminkäinens tempel.

Under de senaste åren har en del av excentrikern Ior Bocks tidigare följare återvänt till Gumbostrand för att ge projektet med att hitta templet en ny chans.

I början av juli har frivilliga från både Finland och USA röjt upp framför grottmynningen i Gumbostrand. In i grottan kommer man inte eftersom vattnet fyller håligheten, men där nere sägs Lemminkäinens tempel ligga.

En av de frivilliga är Michel Merle från Holland. Han lärde känna Ior Bock redan på 1970-talet och känner väl till ”Bock-sagorna”, berättelserna om Iors familj.

Webbsida planeras

Som vän till Ior Bock och av respekt för hans många år av berättande så vill Merle och de övriga Bock-entusiaterna föra historien vidare. Ambitionen är att blåsa nytt liv i berättelserna och i intresset bland allmänheten.

Det här ska ske genom att samla in skrivet material, ljudband och videofilmer med Ior Bock själv. Materialet ska sedan samlas på en webbsida där allmänheten kan ta del av det.

- Vi vill organisera ett system för att hålla historierna i liv. För att göra det måste vi skapa ett koncist, skrivet forum där folk på några timmar eller dagar kan få en överblick av Bock-sagan eller Väinämöinenmytologin, säger Merle.

Michel Merle framför Lemminkäinens tempel.
Bildtext Michel Merle.
Bild: Yle / Thomas Silén

Enligt Michel Merle har det på senaste tiden dykt upp andra intresserade som har gjort det möjligt att försöka ta tag i projektet igen.

- Vi vill städa upp framför grottan så att det ser trevligare ut och samtidigt försöker vi få vår webbsida att fungera så att vi kan nå ut till fler med berättelserna.

Historierna viktigare än utgrävningar

Idag har Merle en mera pragmatiskt syn på saken än då utgrävningarna pågick som intensivast i slutet av 1980-talet. Han tror att arbetet kanske aldrig kommer att slutföras.

- Det känns meningslöst att gå omkring och tigga pengar för att gräva ett hål i ett berg. Vi föredrar att historien sprids istället.

På 1980-talet började Ior Bock berätta historier om att Nyland var mänsklighetens urhem och finskan och svenska urspråken. Han påstod att hans familj varit förvaltare till denna hemlighet i årtusenden och att det nu äntligen har blivit dags att föra fram sanningen och templet i ljuset.

Under flera somrar under 1980- och 90-talet pågick intensiva utgrävningar i närheten av Ior Bocks sommarstuga. Han fick till och med byggbolaget Lemminkäinen att börja gräva efter Kalevalas guld, och han hade lärjungar som följde honom och bodde hos honom.

Sommartorkan: Lemminkäinens tempel

21:55

Diskussion om artikeln