Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-parlament hotar med veto mot brexit-avtal: "Storbritanniens förslag är en kalldusch för EU:s medborgare"

Från 2017
EU-parlamentariker i session i Strasbourg 14.6.2017.
Bildtext EU-parlamentariker i session i Strasbourg 14.6.2017.
Bild: AFP / Lehtikuva

Europaparlamentet kommer att förkasta avtalet om Storbritanniens utträde ur EU - brexit - om EU-medborgare i Storbritannien görs till andra klassens medborgare. Det skriver EU-parlamentets tyngsta gruppledare i en debattartikel som publicerades i Dagens Nyheter idag.

De gruppledare som skrivit debattartikeln har nästan 80 procent av EU-parlamentets ledamöter bakom sig och de är djupt missnöjda med Storbritanniens förslag om EU-medborgarnas tilltänkta rättigheter i Storbritannien efter brexit.

De beskriver det brittiska förslaget som en "kalldusch" för EU:s medborgare.

Får inte behandlas mindre fördelaktigt än idag

Enligt undertecknarna utgör förslaget en rejäl risk för att man inför ett andra klassens medborgarskap och de hotar att förkasta avtalet ifall EU-medborgare behandlas mindre fördelaktigt än idag.

I debattartikeln framhålls - bland annat - att det brittiska förslaget skulle innebära att EU-medborgarna förlorar sin rätt att rösta i lokala val i Storbritannien.

Deras framtida familjemedlemmar skulle underkastas krav på minimiinkomst.

Dessutom är det oklart vilken status som barn till EU-medborgare som föds efter brexit ska få.

Storbritannien tycks vilja slå nya rekord i byråkrati

I debattartikeln beskrivs också hur byråkratiskt det brittiska förslaget är.

Varje familjemedlem, också barn, måste göra en separat ansökan om uppehållstillstånd. I vissa fall två ansökningar.

Enligt undertecknarna "tycks Storbritannien vilja slå nya rekord i byråkrati".

Stor osäkerhet, många obesvarade frågor

De ser osäkerheten som ett ännu större orosmoment. Det brittiska förslaget lämnar många frågor obesvarade. Exempelvis vad gäller EU-medborgarnas terminsavgifter, läkarnas kvalifikationer, situationen för gränsarbetare som arbetar i Storbritannien men bor i EU.

Debattartikeln är undertecknad av Guy Verhofstadt, Manfred Weber, Gianni Pittella, Gabi Zimmer, Ska Keller, Philippe Lamberts, Elmar Brok, Roberto Gualtieri och Danuta Hübner.

De företräder allt från kristdemokratiska konservativa EPP och liberala Alde till socialdemokratiska S&D, De gröna och vänstergruppen Gue/NGL. Sex av dem är gruppledare, men de ingår alla i EU-parlamentets styrgrupp för brexitförhandlingarna.

Det är EU-kommissionen som sköter förhandlingarna om brexit för EU:s räkning och kommissionen har inte kommenterat debattartikeln.

Källor: Dagens Nyheter, TT

Diskussion om artikeln