Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Heames får sparken från Jaro – "Ett svårt beslut"

Från 2017
Uppdaterad 10.07.2017 17:46.
FF Jaro tränas av Kristian Heames.
Bildtext Arkivbild av Kristian Heames.
Bild: YLE/AnttiKoivukangas

Jaros tränare Kristian Heames får sparken och Carl-August "Calle" Löf tar över ansvaret. Vi ska bygga upp ett lag som kan föra oss till den målsättning vi har, säger Jaros styrelseordförande Harald Finne.

Efter bara två segrar på de senaste tio matcherna har FF Jaros styrelse fått nog. Kristian Heames sparkas från posten som tränare.

Jaros styrelseordförande Harald Finne säger att beslutet att avskeda Heames var svårt.

– Vi trodde hårt på det här konceptet. Vi hade ju så fina resultat förra hösten. Dessutom hade vi lyckats skrapa ihop ett, som vi själva tyckte, jättebra lag. Sedan började vi märka att det inte kom några resultat. Vi förstod inte riktigt vad det berodde på.

– Vi hoppades på förbättring och vidtog åtgärder, men inget hjälpte. Till sist så mognade det här beslutet fram. Det var en process som gjorde ont, men så här är det i fotboll, säger Finne till Yle Sporten.

Var styrelsen enig då man fattade beslutet?

– Helt enig, säger Finne.

"Vi fick kanske för blodad tand"

Heames skrev på för två och ett halvt år och sa inför årets säsong att avancemang till ligan är det solklara målet.

I dagsläget ligger Jaro sjua i tabellen och bara tre poäng från nedflyttning till division två.

Harald Finne anser att ett lämpligt mål för återstoden av säsongen är att bygga upp spelet och höja självförtroendet bland spelarna. Blickarna är delvis redan riktade mot nästa säsong.

– Vi ska bygga upp ett lag som kan föra oss till den målsättning vi har. När vi föll ur ligan så lade styrelsen upp som målsättning att vi ska vara tillbaka i ligan inom tre år. Förra hösten fick vi kanske för blodad tand när det gick så bra. Det visade sig inte alls vara så enkelt som vi trodde, medger Finne.

Egna byns son tar nu över rodret

Carl-August "Calle" Löf tar över tränaransvaret i Jaro. Kontraktet gäller för återstoden av säsongen och innehåller en option för nästa säsong.

Löf har fungerat som assisterande tränare den här säsongen. Harald Finne avslöjar att Löf inte var det enda tränarnamnet som styrelsen diskuterade.

– Jag kan till och med säga att många namn diskuterades. Det som var avgörande här var att den egna byns son skulle få chansen. Den egna byns son med ett stort Jaro-hjärta. Spelkunskapen finns inom laget. Nu gäller det att släppa fram den med hjälp av det stora Jaro-hjärtat.

Jaro möter härnäst Honka på bortaplan. Under Jakobs dagar gästas man av KPV och TPS.

Diskussion om artikeln