Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Finland och finsk musik i fokus på Kimitoöns musikfestspel

Från 2017
Uppdaterad 11.07.2017 10:42.
Katinka Korkeala och Sonja Korkeala.
Bildtext Katinka Korkeala och Sonja Korkeala, musikfestspelens konstnärliga ledare.
Bild: Yle/Fredrik Häggman

På Kimitoön ljuder kammarmusik i veckan, då Kimitoöns musikfestspel arrangeras för nittonde gången. Evenemanget håller på 10-16 juli.

Musikfestspelen hålls runt om på Kimitoön och i Salo, ända från Hitis kyrka i söder till Salos konstmuseum Lokstallet i norr.

- Årets program är baserat på att Finland fyller 100 år, vi har många finländska artister som framför stycken av finländska kompositörer. Ett annat tema är kvintetter. Vi har bland annat blåskvintetten Arktinen Hysteria och flera stråkkvintetter som gäster, berättar producent Melissa Petters.

Till följd av att man uppmärksammar jubileumsåret är årets musikfestspel inte riktigt lika internationella som tidigare år. Istället har man valt att lyfta fram de kompositörer och artister som finns i Finland.

- Nog har vi utländska artister och kompositörer här i år också, men det är det finländska som skiljer årets musikfestspel från tidigare år. Vi har ju så många talangfulla musiker i vårt eget land också, menar Petters.

Lunchkonserter och heldagsutflykter

Musikerna inkvarteras under festivaldagarna på Labbnäs gård, där också flera konserter hålls.

- På Labbnäs har vi av tradition lunchkonserter, där man kan kombinera mat och musik.

Vad skulle du rekommendera åt någon som inte vet så mycket om musikfestspelen?

- Om man inte vet vilken konsert man vill gå på så kan jag tipsa om smakprovskonserterna på Labbnäs, där mindre bitar av andra konserter spelas upp. En annan idé är att göra en heldagsutflykt, till exempel till Tykö kyrka som är en ny lokal för i år, säger Petters.

Labbnäs semesterhem har solpanler på taket.
Bildtext Labbnäs gård.
Bild: Yle/Lotta Sundström

För att ett musikfestspel ska förverkligas krävs många frivilliga förmågor som hjälper till. Enligt Petters brukar det alltid lösa sig, trots att Kimitoöns musikfestspel inte är den enda musikfestivalen i regionen.

- Just nu när alla pusselbitar faller på sin plats känns det inte så svårt, men det är klart att det under våren alltid är mycket arbete med att hitta nya människor som vill hjälpa till. Folk brukar inte vilja binda sig till att jobba mer än en sommar heller. Det behövs eldsjälar som ser till att det går runt. Det är det enda sättet som vi kan få det här att funka på.

Melissa Peters.
Bildtext Melissa Petters.
Bild: Yle/Fredrik Häggman

"Det vore ju sjutton om man inte uppmärksammade Finland 100 år"

Finskättade baritonsångaren Gabriel Suovanen och pianisten Bengt Forsberg kommer båda från Sverige och hör därmed till årets internationella artister. De uppträder med stycken av kompositörer såsom Toivo Kuula, Jean Sibelius och Beethoven. För dem är det här årets enda musikfestspel i Finland.

- Det känns bra att få börja med ett helt finskt program i dag, för att minnas självständighetsjubiléet. Det känns mycket hedrande att vara med i ett sånt program, säger Forsberg och får medhåll av Suovanen.

- Det här råkade passa min kalender och det vore ju sjutton om man inte uppmärksammade Finland 100 år alls under jubileumsåret.

Vad förväntar ni er av veckan?

- Det är ju att ha roligt, att jamma tillsammans. Det är det man brinner för, de här ögonblicken då man kan bara dyka in i nåt, menar Suovanen.

- Och särskilt roligt är det ju om folk som aldrig hört stycket rycks med, inflikar Forsberg.

Gabriel Suovanen och Bengt Forsberg.
Bildtext Gabriel Suovanen och Bengt Forsberg.

Diskussion om artikeln