Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Eriksnäs får efterlängtad cykelväg

Från 2017
Uppdaterad 11.07.2017 07:04.
Kaarina Hurtta och Sari Siikala cyklar längs med Eriksnäsvägen. I bakgrunden grön skog.
Bildtext Kaarina Hurtta och Sari Siikala cyklar längs med Eriksnäsvägen.
Bild: Yle/ Mira Bäck

I höst ska Eriksnäsvägen i Sibbo få en lättrafikled vid sin sida.

- Det här har vi väntat på jättelänge. Det enda som irriterar är att det inte blir cykelväg längs med Eriksnäsvägen hela vägen till Söderkulla, säger Pernilla Åberg som bor i området.

I mitten Eriksnäsvägen som vindlar sig, på sidorna grön skog och åker.
Bildtext Snart ska här finnas en cykelväg.
Bild: Yle/ Mira Bäck

Eriksnäsvägen finns mellan Nya Borgåvägen och Eriksnäs i Sibbo. Den smala och kurviga vägen är kantad av skog och åkrar. Uppförs- och nerförsbackarna avlöser varandra. Det är ändå inte mjölksyra i benen som är problemet för cyklister i trakten.

- Just nu är det skrämmande att cykla där, då går man hellre. Det är jättemycket trafik och vägen är smal. Det finns inget utrymme bakom den vita sidolinjen och stora fordon kör längs vägen eftersom många bygger hus i området. Många håller inte heller fartbegränsningarna, säger Åberg.

Samira Jaakkola, Sari Siikala och Kaarina Hurtta står vid Eriksnäsvägen. Siikala och Hurtta håller i cyklar. Bakom kör en stor lastbil.
Bildtext Samira Jaakkola, Sari Siikala och Kaarina Hurtta. Tunga fordon kör ofta längs med Eriksnäsvägen eftersom det byggs mycket i området.
Bild: Yle/ Mira Bäck

Samira Jaakkola är ordförande för Eriksnäs invånarförening. Hon berättar att det finns ungefär 250 hushåll i byn och ganska många som kör till och från arbetet längs med vägen, ofta samtidigt som barnen ska ta sig till skolan i Söderkulla.

- Ända sedan invånarföreningen grundades för nästan tio år sedan så har vi velat ha en cykelväg. Barnen måste gå eller cykla nästan tre kilometer härifrån till skolan om inte föräldrarna skjutsar, säger Jaakkola.

Iiris Hurtta, 12 år, cyklar på trottoar
Bildtext Iiris Hurtta är 12 år och börjar i årskurs sex i höst. Hon får inte skolskjuts utan måste ta sig till skolan på egen hand eller med föräldrarna. Vid hemknutarna finns det trottoar att cykla på.
Bild: Yle/ Mira Bäck

Barn som går i årskurs 1-3 får åka skolskjuts om de bor längre än tre kilometer från skolan. För äldre barn är gränsen fem kilometer.

- Jag skulle inte själv cykla längs med Eriksnäsvägen utan cykelbana, så jag låter åtminstone inte barnen cykla där, säger Sari Siikala.

Lättrafikleden som snart ska byggas är alltså välbehövlig.

- Yes, jag ska genast köpa en ny cykel!, utbrister Kaarina Hurtta.

Cykel- och gångbanan kommer att bli cirka 1,3 kilometer lång och ska sträcka sig från Sandbackavägen till Fågelsvängen. Lättrafikleden blir 1,3 kilometer lång och byggs som en upphöjd trottoar vid vägens östra sida.

Diskussion om artikeln