Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finlandsarenan: Spänningar mellan Sannfinländarna och Blå framtid

Från 2017
Publik framför rådhusscenen på Suomiareena i Björneborg.

Det var upplagt för motsättningar under den första dagen av Finlandsarenan, när Sannfinländarna och utbrytargruppen Blå framtid i tur och ordningen intog rådhusparkens scen i Björneborg.

Något gemensamt uppträdande fanns ändå inte på agendan. Man uppträdde inom ramen för ett eget program med diskussion, med ett kort avbrott emellan.

Sannfinländarna var först ut och representerades av partiordförande Jussi Halla-Aho, politiska planeraren Riika Purra och Matias Turkkila som är chefredaktör för partiets nättidning Suomen Uutiset.

Sannfinländarna på Rådhusscenen under SuomiAreena i Björneborg
Bildtext Sannfinländarna på Finlandsarenan

Några riktigt skarpa utspel blev det inte, men efter en längre diskussion om yttrandefrihetens gränser och begränsningar, kunde färske partiordföranden Jussi Halla-Aho ändå inte låta bli att komma med några politiska pikar - med tydlig adress.

- Det finns problem som länge grott och vuxit inom Sannfinländarna. Partiet hade blivit en organisation som betjänat enskilda partimedlemmars intressen, och det märktes också i de beslut som togs på partimötet i Jyväskylä, sade Halla-Aho. Han syftade på det omdiskuterade ordförandevalet som några dagar senare kulminerade i en splittring av hela partiet.

- Över en halv miljon väljare röstade på oss i senaste riksdagsval. De gjorde det inte på grund av att vi ser bra ut eller för att vi erbjuder syltburkar för enskilda partimedlemmar, utan för att de upplevde bekymmer över saker som berörde deras egna liv, formulerade Halla-Aho.

Blå framtid en grupp på jakt efter egen politisk identitet?

Sannfinländarnas diskussion åtföljdes av att sex riksdagsledamöter från utbrytargruppen Blå framtid intog scenen, med Timo Soini i spetsen.

Soini hade sällskap av gruppordförande Simon Elo samt Ari Jalonen, Lea Mäkipää, Pirkko Mattila och färske riksdagsledamoten Matti Torvinen som kom in i riksdagen i stället för Hanna Mäntylä.

Blå framtid på rådhusscenen under Suomiareena i Björneborg.
Bildtext Gruppen Blå framtid

Gruppen intervjuades av journalisten Lauri Nurmi, som fått uppmärksamhet för att ha förutsett splittringen inom partiet på förhand.

Nurmi ställde den väl motiverade frågan: vad står Blå framtid för?

Svaren varierade en del beroende på vem som tog till orda och de konkreta budskapen var få.

"En människonära politik som representerar medelklassen och låginkomsttagare", beskrev Mattila, medan Ari Jalonen talade om att Blå framtid ska stå för en "positiv populism".

Gruppens ordförande Simon Elo bjöd på definitionen "en oberonde förändringskraft som kan samarbeta".

Alla sex svarade jakande, då de fick svara på frågan om Blå framtid ska vara en EU-kritisk aktör.

En stund senare betonar Timo Soini att det är viktigt att Finland är med och samarbetar i samtliga, internationella institutioner.

-Vi ska driva Finlands intressen, men inte dra oss ur internationellt samarbete.

Sammanfattningsvis ger Blå framtid i Björneborg en bild av sig som gruppering som fortfarande letar efter sin egen identitet.

Att man är på väg att bilda eget parti står ändå klart.

-Vi har redan samlat in över 1 000 namn, närmare 2 000. Det behövs 5 000 för att grunda ett parti, så vi är på god väg, säger Simon Elo.

Diskussion om artikeln