Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Björneborg vill dejta dig - och lanserar en egen font

Från 2017
Tygkassar med Björneborg-tryck. En bkörn som håller i en surfbräda vid stranden, i bakgrunden en fyr.
Bildtext Tygkassar med Björneborgstryck. Texten Pori är tryckt i stadens nya font.
Bild: Björneborg/Marika Virtanen

Den här sommaren har Björneborg satsat på nya sätt att marknadsföra staden. Nu kan man vinna en dejt med staden för två, ladda ner stadens egna typsnitt och handla kläder med Björneborg-tryck.

I måndags öppnade sidan rakastuporiin.fi (förälska dig i Björneborg). Genom att på webbsidan använda en slags skämtsam dejtingapp som fått namnet Porinder kan man vinna en drömdejt för två personer i staden.

- Användaren får se bilder på platser och saker förknippade med livsstilen i Björneborg och ge dem ett kryss eller ett hjärta, berättar informationschef Salla Rajala.

Utgående från dessa val skräddarsys sedan vinnarens dejt med Björneborg. På sidan finns också info om livet i Björneborg.

Font och tygkassar populära

Förra veckan lanserades Björneborgs egna typsnitt, Pori Sans. På en vecka laddades fonten ner över 300 gånger från staden webbsida.

Enligt staden har fonten fått ett varmt mottagande bland Björneborgare. Vanligast är att fonten används på sociala medier, till exempel som en del av profil- och omslagsbild på Facebook. Staden använder fonten i sin logga och i Visit Poris logga samt i tryck på nya Björneborg-produkter.

Det är Miika Kumpulainen som skapat fonten. Fonten är av typen sans serif och har enligt staden inspirerats av industristadens historia. För kommersiellt bruk krävs ett skriftligt tillstånd av staden.

Också de Björneborg-produkter som lanserats har varit populära. En del av produkterna har redan blivit slutsålda. En skärmmössa med bokstaven P och en tygkasse med björntryck har varit klara favoriter.

Staden säljer också skärmmössor och t-skjortor med fritt valbar text. Björneborgs krona trycks ovanför den första bokstaven.

Den här veckan pågår både Suomiareena och Pori Jazz i Björneborg, en mycket lämplig vecka för att visa upp stadens nya visuella uttryck för tusentals besökare.

- Vi har skickat t-skjortor med den nya fonten till en hel del kända personer och vi hoppas att de kommer att synas i gatubilden, berättar Anna Kyhä, vd för Visit Pori.

Diskussion om artikeln