Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kvotflyktingar anländer till nästan hela Österbotten

Från 2017
Flyktingar som anlänt med färja till Göteborg.
Bildtext Arkivbild.
Bild: EPA/ADAM IHSE

De flesta kommuner i Österbotten har redan tagit eller kommer ta emot kvotflyktingar i år. Korsnäs är en av dessa och en grupp barnfamiljer på 20 personer anländer från Syrien under sommaren och hösten.

Kommundirektör Christina Båssar, berättar att de hade önskat få barnfamiljer och hon hoppas de ska trivas.

- Tanken är att man som barnfamilj kanske vill ha lite lugnare miljö, kanske trivs på landet med mindre skolenheter och dagvårdsenheter än vad som finns i storstäder.

Ofta flyttar de flyktingar som placerats i landsbygdsorter till städer och centralorter för att hitta släktingar och vänner, säger Båssar.

Men hon tror att barnfamiljer kan ha fler orsaker att stanna.

- Det är ju ett bra sätt att få kontakt med andra föräldrar via skola, föräldramöten och de sociala sammanhang som kommer per automatik, så jag hoppas vi ska få familjer som stannar och trivs med oss.

Nästan alla kommuner tar emot kvotflyktingar

Av Finlands flyktingkvot på 750 beräknas att runt 200 kvotflyktingar kan ha anlänt till Österbotten före årets slut.

Enbart Kaskö, Närpes och Kristinestad saknar beslut om att ta emot kvotflyktingar för tillfället. Men de tar istället emot asylsökande flyktingar genom Röda korsets mottagningscentral i Kristinestad.

I början av året tog Malax emot tio kvotflyktingar från Syrien som inkvarterades i bostäder i Petalax.

Vasa kommer åtminstone att ta emot tio personer i september, men det kan bli fler, och Korsholm tog emot kring 20 syrier under våren.

Vörå kommer att ta emot 20 kvotflyktingar antingen under 2017 eller 2018.

Jakobstadsnejden samarbetar i mottagandet av kvotflyktingar och Jakobstad, Nykarleby, Pedersöre, Larsmo och Kronoby tar emot 100 kvotflyktingar per år fram till 2019. Årets kvot förväntas fyllas innan september.

Karleby beslöt förra året att fördubbla antalet kvotflyktingar och tar nu emot 30 kvotflyktingar varje år.

"Det berikar vår kommun"

Fram till juni hade Röda Korset en tillfällig flyktingförläggning i Korsnäs kurscenter. Det är här som kommunen nu förbereder lägenheterna för familjerna och Christina Båssar ser flera orsaker varför de vill ta emot kvotflyktingar.

- Vi har ju nog sett att det berikar vår kommun. Vi har också en låg arbetslöshet och många av våra företag inom primärnäringarna behöver arbetskraft. Både växthusnäringen och farmerna är väldigt tacksamma för arbetskraften som kommer in, säger Båssar.

Christina Båssar, kommundirektör i Korsnäs.
Bildtext Christina Båssar, kommundirektör i Korsnäs.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Båssar tycker att man är duktig på integration i Korsnäs, men säger att det inte beror på det kommunala utan snarare på befolkningens inställning.

- Människorna här är öppna och varmhjärtade mot de som kommer från en annan bakgrund och kanske har svåra upplevelser med sig i baggaget.

Kommunen ber om donationer

Kommunen ber nu om hjälp från allmänheten för att inreda familjernas lägenheter. På tisdag och torsdag mellan kl. 16-18 kan man föra sina donationer till internatet vid det före detta kurscentret.

I dagsläget behövs sängar och barnsängar, köksbord, stolar, soffor, husgeråd, sängkläder, gardiner och mattor.

- Det är så att de kommer med ett litet bagage och behöver all hjälp de kan få och alla vet hur mycket som behövs för att få vardagen att flyta med en barnfamilj, säger Båssar.

Har man frågor kan man höra av sig till Maria Stenbacka via telefon, 050-3297564, eller e-post, maria.stenbacka@korsnas.fi