Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över 100 greps i samband med vårddemonstration i Washington

Från 2017
*Demonstranter samlade utanför den republikanska senatorn Jeff Flakes kansli i Kapitolium strax innan de greps.
Bildtext Demonstranter samlade utanför den republikanska senatorn Jeff Flakes kansli i Kapitolium strax innan de greps.
Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Över 100 demonstranter tog sig in i kongressbyggnaden i Washington på måndagen för att protestera mot Republikanernas planer på att riva upp sjukförsäkringslagen Obamacare. Samtliga greps.

Polisen i Washington har burit bort över 100 demonstranter som samlats utanför republikanska senatorers kanslier i kongressbyggnaden Kapitolium på måndagen. De protesterade mot att Republikanerna tänker avskaffa sjukförsäkringslagen Obamacare.

Enligt bland andra ABC News kom demonstranterna från 21 amerikanska delstater. En del av dem var läkare, sjuksköterskor och patienter som lider av kroniska sjukdomar.

En hiv-positiv man som deltar i demonstrationen bärs bort av polisen.
Bildtext En hiv-positiv man som deltar i demonstrationen bärs bort av polisen.
Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Journalister hann intervjua flera cancersjuka och hivpositiva demonstranter innan de greps. De är oroliga för vad som ska hända dem om Obamacare avskaffas och ersätts med en sjukförsäkringslag som stiftas av kongressens republikanska majoritet.

Att slopa Obamacare var ett av Trumps främsta kampanjlöften.

Så sent som på måndagen krävde han på Twitter att Republikanernas sjukförsäkringsreform måste drivas igenom innan kongressens sommarpaus inleds om tre veckor.

"Jag kan inte tänka mig att kongressen skulle våga lämna Washington utan en fin ny sjukförsäkringslag godkänd och redo", skrev Trump.

Men det republikanska lagförslag som är på gång i senaten stöter på hårt motstånd också i Republikanernas egna led.

Motståndet har snarare ökat än minskat på senare tid och det finns inga tecken på att Republikanerna skulle vara närmare en lösning.

Republikanernas senator John Cornyn sade på måndagen att partiet ska presentera ett nytt lagförslag den här veckan och att omröstningen sker nästa vecka.

För att lagförslaget ska godkännas krävs att åtminstone 50 av de 52 republikanska senatorerna röstar för förslaget. Enligt exempelvis nyhetsbyrån AP verkar det just nu osannolikt att "Trumpcare" kommer att få stöd av 50 Republikaner.

Källor: AP, Reuters, ABC News, TT

Diskussion om artikeln