Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Lilga Kovanko: Efter kriget var Åggelby en kulturernas smältdegel

Från 2017
Lilga Kovanko
Bildtext Lilga Kovanko år 2009.
Bild: Yle/Christine Saarukka

Flickan från landet. Så kände sig skådespelaren Lilga Kovanko då hon bodde i ett gammalt trähus med tinnar och torn invid Åggelby station i sin barndom.

Hennes föräldrar hade flytt undan revolutionen i Sovjetunionen och bosatt sig i det gamla patricierhuset, då mestadels omgivet av skog och natur.

- Ursprungligen var det byggt för fem familjer, men när vi bodde där så fanns det uppemot femton matlag i huset, minns Lilga Kovanko, bekant från både Lilla teaterns och Svenska teaterns scener.

Umgänge över språkgränserna

Hemspråket var ryska, men på gården pratades det finska och svenska. Som barn lärde sig Lilga Kovanko tre språk samtidigt.

- Det bodde både finsk- och svenskspråkiga familjer i huset, några av de svenskspråkiga kom från Sibbo- och Lovisatrakten. Och så fanns där några familjer som hade evakuerats från Karelen.

Livet i Tornvillan, som huset kallades, var asketiskt men mysigt.

- Vi hade ju inte rinnande vatten, och det sista året vi bodde där var det förbud på att använda eldstäderna, så det blev en kall vinter, minns Kovanko.

I samma veva som hon fyllde tjugo fick familjen en bostad av staden, och flyttade till ett nybygge i Botby.

- Visst var det fantastiskt med rinnande vatten inomhus, men jag tyckte att det var lite ångestfyllt då det var så kliniskt, beskriver Kovanko flytten.

Yle Huvudstadsregionen: Lilga Kovanko: Efter kriget var Åggelby en kulturernas smältdegel

9:12


1976 var Lilga Kovanko med i Yle-dramat En helt vanlig tisdag av Carl Mesterton.

Mamma och Lotta kommer hem - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln