Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Romantik behövs när Finland ska välja pandor

Från 2017
Uppdaterad 11.07.2017 13:56.
En jättepanda i djurparken i Peking tar en tupplur.
Bildtext Arkivbild.
Bild: EPA/DIEGO AZUBEL

Stamtavla, lynne och skyddsbiologiskt värde är viktiga element när man väljer vilka pandor som Kina ska ge Finland. Pandaparet behöver också vara förtjusta i varandra så att fortplantningen fungerar på Ähtäri Zoo.

I förra veckan åkte Ähtäri Zoos experter till Kina för att besöka ett skyddsområden och forskningscentran för pandor. Under vistelsen besökte man Bifengxia och Dujiangyan i landskapet Sichuan.

- Det var en riktigt bra vecka och vi behandlade många saker, säger Juhani Haapaniemi, vd för Ähtäri Zoo.

I december kommer Ähtäri Zoo att få två jättepandor från Kina. I det här skedet verkar det som om man lyckas hålla tidtabellen. Det så kallade pandahuset väntas vara klart i månadsskiftet november-december,

- Vi och våra kinesiska samarbetsparter utreder exempevis möjligheterna att få ett direktflyg med så få mellanlandningar som möjligt, säger Haapaniemi.

Romantik och stamtavla viktiga

I övrigt diskuterar man redan väldigt konkreta saker med de kinesiska samarbetsparterna. I förra veckan fick Etseriborna bekanta sig med de pandor som Kinas panda-administration föreslår att landet ska donera till Finland.

Det handlar alltså om ett panda-par som Finland ska få. Stamtavla, lynne och skyddsbiologiskt värde är några saker som tas i beaktande när man väljer djuren.

- För honans del är det viktigt att det finns lyckad tillökning i stamtavlan, säger Haapaniemi.

Eftersom man anser att det är viktigt att pandorna får ungar i Finland behöver pandorna bli förtjusta i varandra. Under urvalsprocessen kommer experter därför att presentera många hanar och honor för varandra.

Erfarna pandaforskare kommer att följa med hur de enskilda djuren reagerar på varandras sällskap under en period på några månader. För det krävs det två eller tre olika pandapar i olika åldrar, menar Haapaniemi.

Hanne Leiwo / Yle Pohjanmaa

Diskussion om artikeln