Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Man gripen för graffitimålningar i Hammars i Borgå

Från 2017
Uppdaterad 12.07.2017 07:36.
Graffiti på butiksvägg i Hammars.
Bildtext Butiksväggen vid K-Market i Hammars i Borgå har sprayats med graffiti.
Bild: Yle/Katarina Lind

En 26-årig man greps under måndagen misstänkt för att ha sprayat graffiti på olika objekt i Hammars i Borgå. Till exempel vid Biskopsgatan i centrum har en eller flera graffitimålare också varit i farten.

- De anmälda fallen i Hammars har inträffat mellan fredag och söndag under senaste veckoslut, berättar Leif Malmberg, kriminalkommissarie vid Borgåpolisen.

För tillfället förhörs mannen och det är därmed oklart vilka alla graffitiverk som han eventuellt ansvarar för.

För polisen handlar det hur som helst om en gammal bekant, som man många gånger har haft att göra med tidigare, berättar Malmberg.

- Under utredningen kan annat komma fram. Ofta använder de sig av vissa taggar och modeller, och ibland fotar de dem eller ritar modeller i häften.

På det sättet kan polisen se var det finns liknande taggar man tränat på.

K-market i Hammars i Borgå.
Bildtext K-Market i Hammars har utsatts för graffiti.
Bild: Yle/Katarina Lind
Graffiti på postlådor i Hammars.
Bildtext Klotter på postlådor i Hammars.
Bild: Yle/Katarina Lind

Mannen misstänks också för narkotikabrott

De anmälda fallen i Hammars handlar om spraymålning på K-butikens vägg, på busshållplatsen mitt emot butiken, på elskåp och postlådor och på flera busshållplatser längs med Hammarsvägen.

Dessutom har någon eller några varit framme vid Grindvägen, Häggdungevägen och Parkvägen i Hammars.

- Det finns flera målsäganden bestående av privatpersoner, husbolag, Borgå stad och företag.

En liten mängd narkotika hittades på mannen, som nu förhörs, i samband med att patrullen grep honom. Han misstänks därför förutom för skadegörelse också för straffbart bruk av narkotika.

Graffiti vid en busshållplats i Hammars i Borgå.
Bildtext Nerklottrad busshållplats vid Hammarsvägen i Borgå. En eller flera som förverkligat sig själva?
Bild: Yle/Katarina Lind

"Alla fall anmäls inte"

Under den senaste tiden har de anmälda fallen av skadegörelse ändå inte ökat i Borgå. Mellan den 1 januari och den sista juni i år anmäldes 136 fall i Borgå, jämfört med 171 fall under samma period i fjol.

Med skadegörelse avses här all form av skadegörelse, inte enbart klotter.

- Man ska ändå komma ihåg att alla fall inte anmäls. Det beror på hur störande man har upplevt det. Ibland anser folk att det inte är någon idé att anmäla, speciellt om man inte vet vem gärningsmannen är.

"Många är bekanta från förr"

Malmberg säger ändå att det är bra att anmäla för att polisen lättare ska kunna ställa någon till svars. Många graffitimålare använder samma taggar och modeller på nytt.

- Många är bekanta för oss av den orsaken. Själv har jag aldrig kommit underfund med om man vill sprida budskap eller något annat.

Det har ändå visat sig att det ofta finns ett budskap bakom klottret.

- Till exempel ”eko” har använts, som jag trodde att hade med något ekologiskt att göra, men det betydde ”elämänkoulu opettaa” (på svenska ungefär "livet lär", red. anm), minns Malmberg.

Graffiti på elskåp i Hammars i Borgå.
Bildtext Elskåp i Hammars har fått klotter på sig.
Bild: Yle/Katarina Lind

"De förstår inte att de förstör egendom"

Malmberg konstaterar ändå att det kanske inte är så fiffigt att till exempel fotografera sin graffiti med telefonen, för den som vill dölja sina spår.

- De sprider ibland bilderna bland sina vänner. De upplever det de gör som konst eller som en protest, men det är svårt att komma in i huvudet på dem. De har svårt att förstå att de förstör någons egendom.

Klotter kan stå en dyrt. Den som sprayar på till exempel tegelväggar eller porösare material, som är svåra att rengöra, kan vänta sig en räkning på flera tusen euro ibland.

- Jag har sett räkningar från husbolag på 7 000 euro för en nerklottrad vägg. Det kan lätt bli dyrt, konstaterar Malmberg.

Graffiti vid Lyceiparkens skola i Borgå.
Bildtext Skadegörelse i form av graffiti kan bli en dyr affär.
Bild: Yle/Katarina Lind

Klotter också i centrum

Den som gör sig skyldig till skadegörelse är den som krävs på pengarna i efterhand.

Längs med fasader på Biskopsgatan i centrum av Borgå har också graffiti sprayats nyligen. Utsatt är till exempel nyrenoverade Lyceiparkens skola.

Yle Östnyland har fotograferat klottret, och på de olika fasaderna hittar man samma logo eller tagg. Malmberg tar sig en titt.

- För tillfället känner jag inte till om det handlar om en gammal bekant, men jag ska låta undersökarna titta på bilderna, säger han.

Enligt bilder som har spridits på Facebook har samma tagg sprayats också på andra fasader, fönster och busshållplatser i Borgå.

Graffiti vid Lyceiparkens skola i Borgå.
Bildtext Graffiti på Lyceiparkens skolas nymålade fasad.
Bild: Yle/Katarina Lind
Graffiti på husfasad i Borgå.
Bildtext Samma tagg som vid Lyceiparkens skola på en fasad på Runerbergsgatan i Borgå. Taggen har setts på tiotals ställen i Borgå.
Bild: Yle/Stefan Paavola

Artikeln uppdaterad 12.7.2017 kl. 5.42 med uppgifter om att samma logo eller tagg som sprayats på Lypa också setts på annat håll.
Artikeln uppdaterad 12.7.2017 kl. 7.22 med nytt fotografi.