Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisstyrelsen: Ingen förbjuden etnisk profilering vid polisen

Från 2017
Polisbil patrullerar vid Nariken i Kampen, Helsingfors.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Polisstyrelsen har inte hittat belägg för att polisen skulle ägna sig åt förbjuden etnisk profilering. Polisstyrelsen började utreda saken efter en artikel om polisens utlänningsövervakning i nätpublikationen Long Play.

Polisstyrelsen utredde hurdana instruktioner och förfaringssätt polisenheterna har då de övervakar utlänningar. I utredningen granskades också om enheterna tvingats ingripa i olaglig etnisk profilering, står det i Polisstyrelsens pressmeddelande.

Polisstyrelsen hittade fyra fall som hade utretts som förbjuden etnisk profilering, men utifrån utredningarna fanns det ingenting att anmärka på i tjänstemännens verksamhet.

Med förbjuden och diskriminerande etnisk profilering avses att personer blir föremål för polisåtgärder enbart utifrån sitt utseende.

Däremot är det tillåtet att ge signalement med utseende om polisen har grundad anledning att nå en viss person.

Utsatta personer har rätt att anföra klagan

– Den som upplever sig ha blivit utsatt för förbjuden etnisk profilering har rätt att anföra klagan över polisens verksamhet. Om myndigheterna som övervakar polisen inte blir underrättade om eventuella missförhållanden är det omöjligt att ingripa, påminner Pekka-Matias Väisänen vid Polisstyrelsen.

Enligt Polisstyrelsen är jämlikhet en viktig grund i utbildningen på Polisyrkeshögskolan och många polisenheter har också ordnat utbildningar om förbjuden etnisk profilering.

– Polisstyrelsen granskar utbildningsbehovet för att få reda på om det i anslutning till förbjuden etnisk profilering finns ett behov att sammanställa enhetligt utbildningsmaterial som kompletterar utbildningarna vid de enskilda polisinrättningarna, säger Pekka-Matias Väisänen.

Diskussion om artikeln