Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Europadomstolen godkänner belgiskt slöjförbud

Från 2017
Två kvinnor i niqab
Bildtext Niqab täcker allt förutom ögonen.
Bild: EPA/BORIS ROESSELER

Domstolen slår fast att det belgiska förbudet mot slöjor som helt eller delvis täcker ansiktet inte bryter mot de mänskliga rättigheterna.

Belgien förbjöd offentlig användning av slöjor som täcker ansiktet år 2011. Enligt den europeiska domstolen för mänskliga rättigheter är förbudet inte diskriminerande. Domstolen anser också att det inte kränker religionsfriheten, åsiktsfriheten eller rätten till privatliv.

I ett utlåtande skriver domstolen Belgien infört förbudet eftersom staten anser att användningen av slöja inte är förenlig med det belgiska samhället. Domstolen anser att förbudet försöker garantera att människor kan ”leva tillsammans” och att det är "nödvändigt i ett demokratiskt samhälle".

Det var två stycken kvinnor bosatta i Belgien som bad domstolen ta ställning till förbudet. Samia Belcacemi uppgav att hon slutat använda niqab i rädsla för att bli bötfälld medan Yamina Oussar sade att hon valt att sluta vistas utomhus på grund av förbudet.

I linje med tidigare beslut

Europadomstolen har behandlat ett liknande fall tidigare och kom även då fram till ungefär samma slutsatser. Frankrike tog som första europeiska land i bruk ett förbud mot slöjor på offentliga platser och flera andra länder har också diskuterat frågan.

I våras slog EU-domstolen fast att arbetsgivare har rätt att kräva att anställda inte bär slöja på jobbet.

Enligt domstolen kan slöja förbjudas om arbetsplatsen inte tillåter anställda att bära religiösa symboler.

Källor: AFP, BBC