Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Glasskonkurrensen tätnar i Borgå

Från 2017
Uppdaterad 12.07.2017 08:55.
Tuure Karhu säljer glas vid åstranden.
Bildtext Tuure Karju säljer glass vid åstranden för Vanhan Porvoon Jäätelötehdas.
Bild: Yle / Petter Blomqvist

Det har aldrig varit lättare att hitta god glass i Borgå. Den hårda konkurrensen verkar ändå inte störa företagarna.

Sedan Vanhan Porvoon Jäätelötehdas grundades har deras glasskärror blivit en vanlig syn i gamla stan. Försäljningen har gått så bra att de nu skaffar fler av sina cykelkärror, för tillställningar utanför stan.

– Det är svårt att säga hur bra det har gått, eftersom vi inte har något att jämföra med när vi är så nya, säger Samuli Wirgentius på Vanhan Porvoon Jäätelötehdas.

En av företagets nya cykelkärror ska fungera i huvudstadsregionen. De andra två kommer att användas på diverse evenemang runt om i regionen.

Ingen bitterhet

Hyran för en glasskioskplats i Borgå ligger på 1600 euro per säsong. Det verkar ändå inte störa konkurrenterna att Vanhan Porvoon Jäätelötehdas, säljer sina produkter runt omkring på olika platser i staden.

– Inte har vi märkt någon större skillnad i försäljningen. Det kalla vädret har påverkat mera, säger Linda Pirtelä på Café Åstranden.

Glasstrutar i fönstret av Café Åstranden.
Bild: Yle / Petter Blomqvist

– De verkar ha en bra affärsidé. Ibland finns det säkert såna som vill pröva nya smaker men de gamla stamkunderna hittar nog tillbaka hit säger Pirtelä.

Enligt Wirgentius har responsen från övriga företagare i staden varit positiv.

– Vi har bland annat lite av ett symbiosförhållande med en av restaurangerna vid åstranden. De serverar inte efterrätter så de är nöjda med att vi ofta står där utanför, säger Wirgentius.