Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Akilles häcklöfte siktar högt: ”Arto Bryggares rekord är drömmen”

Från 2017
Viktor Kantele, Borgå Akilles
Bildtext Viktor Kanteles hoppas nå semifinal den här veckan i U23EM i Polen.
Bild: imago/Eibner/ All Over Press

Viktor Kantele är ett av den finländska friidrottssommarens stjärnskott. Det 20-åriga häcklöftet har putsat sitt personliga rekord flera gånger den här sommaren. Den här veckan är det dags för ett av hans stora mål för året: U23-EM i Polen.

Viktor Kanteles resultatutveckling har varit fantastisk i sommar. Inför säsongen löd hans personbästa på 110 meter häck 14,87 – efter fyra rekordputsningar i år är rekordtiden nere på 14,18. En tid som ger honom en tredje plats i den inhemska årsstatistiken.

– Största orsaken till att jag utvecklats är att jag har bra tränare och att jag har kunnat träna systematiskt. Jag är snabbare, starkare och häcktekniken är mycket bättre än tidigare, säger Kantele.

Du löpte ditt personliga rekord 14,18 under häckkarnevalen i Jämsänkoski. Tror du att du kan förbättra den tiden i sommar?

– Jag tror att det är möjligt. 14,10 är ett bra mål för den här sommaren.

EM-uppdrag i Polen

Akilles-löparens storform har gett honom en plats i den finländska truppen till U23-EM i friidrott. De tävlingarna arrangeras från och med torsdagen i Polen.

– Semifinal är ett bra mål. Det är möjligt om jag gör ett bra lopp. Det är realistiskt.

Höjer sig då insatserna är stora

Viktor Kantele har den 18:e bästa tiden av de 28 anmälda deltagarna till herrarnas 110 meter häck i U23-EM. Att nå semifinal blir alltså en utmaning men absolut inte omöjligt.

Inte minst för att den 20-årige häcktalangen höjer sig då insatserna är stora. SFI:s grenchef Petra Stenman beskriver honom som en mentalt stark tävlingsmänniska som trivs då pressen är som störst på hans axlar.

– Petra har rätt. Jag har gjort mina bästa lopp i stortävlingar eller då när jag varit tvungen att leverera. Till exempel under häckkarnevalen i Jämsänkoski. Då hade jag min sista chans att löpa under EM-kvalgränsen och jag gjorde det, säger Kantele utan att ge ett kaxigt intryck.

Drömmen: Bryggares rekord

U23-EM i Bydgoszcz är i bästa fall endast ett litet steg på Kanteles karriärstig. De målmedvetna Lovisabon drömmer nämligen om stordåd på lång sikt.

– Jag drömmer om Arto Bryggare finländska rekord. Det är den största drömmen. Men det kan ta många år innan jag är redo. Det gäller att ta ett år i taget. Om resultaten blir bättre år för år så vem vet vad som händer, säger han.

Viktor Kantele, Borgå Akilles
Bildtext Viktor Kantele är statistiktrea i Finland på den korta häcken.
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

Trots att han drömmer om att underskrida det finländska rekordet på 110 meter häck så är han inte alls säker på att det är hans huvudgren i det långa loppet.

Vid sidan om den korta häcken tävlar han då och då på 400 meter häck. Resultaten har varit hoppingivande. Just nu är han statistikfemma i landet på tiden 53,52.

– Det kan hända att 400 meter häck är min huvudgren om några år. Jag fokuserar nu på att träna snabbhet och styrka och det ger mer till 110 meter häck. Resultaten på långa häcken kommer i och med tävlingar. Det tar flera år innan man får tillräcklig uthållighet. Man jag tror på bra tider på den långa häcken också i sommar, säger han.

Lagandan på topp i Akilles

Viktor Kantele är uppvuxen och bosatt i Lovisa men har i flera år representerat Borgå Akilles. En av fördelarna med att tävla för Akilles är träningskompisarna, bland andra de nästan jämnåriga Willem Kajander, Victor Fagerholm och Lauri Tuomilehto.

Borgå Akilles guldherrar i korta stafetten 2017.
Bildtext Borgå Akilles herrar är snabbast i Finland för andra året i rad.
Bild: Lehtikuva

I lördags tog kvartetten sitt andra FM-guld i svit på 4x100 meter. Att få träna i ett team av andra löpare har endast positiva sidor.

– Det är en stor grej. Jag får träna med kompisar och det sporrar. Vi tävlar mot varandra på träningarna. Det är stort. Vi ses fyra-fem gånger per vecka. Vi träffas ofta och reser tillsammans på tävlingar. Vi är kompisar helt enkelt, säger Kantele.

Diskussion om artikeln