Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hemlagad deodorant och soda i diskmaskinen - det går att leva utan plast

Från 2017
Uppdaterad 19.07.2017 11:45.
Otso Sillanaukee
Bild: Markku Pitkänen / YLE

Otso Sillanaukee lever enligt den såkallade Zero Waste-filosofin - alltså noll avfall. Han köper framför allt inget som är förpackat i plast.

Sillanaukee hade alltid varit noga med sopsortering men det var av en slump som han stötte på den amerikanska Zero Waste-bloggaren Bea Johnson på Youtube för ett och ett halvt år sedan.

Filosofin Zero Waste bygger på att leva och konsumera så att man skapar så lite avfall som möjligt. Begreppet föddes i USA på sjuttiotalet.

Varför skulle jag ha åtta roskisar för att kunna återvinna saker när jag i stället kunde producera mindre att återvinna.

Att hela familjen Johnsons årsavfall får plats i en enda glasburk fick honom att fundera över sin egen konsumtion.

- På något sätt så insåg jag att varför skulle jag ha åtta roskisar för att kunna återvinna saker när jag i stället kunde producera mindre att återvinna, säger Sillanaukee.

Han började gå igenom sina egna sopor för att ta reda på vad det var de egentligen bestod av. Efter det var det enklare att undvika just de matvarorna, i hans fall en hel del mjölkprodukter förpackade i plast eller plastbeklädd kartong.

Behöver inte skynda

Noll plastavfall kräver lite mer planering i vardagen men Sillanaukees knep är förhållandevis enkla. Han har alltid med sig en tygkasse, en kaffemugg och en vattenflaska i väskan och lagar mycket mat hemma.

- Det tar lite mer tid att laga mat men jag ser det inte som en dålig sak. När vi ändå alla lever ganska hektiska liv så tvingar det en att lugna sig och ta en Slow Living-inställning till matlagning, säger han.

Otso Sillanaukee
Bild: Markku Pitkänen / YLE

Sillanaukee handlar sina grönsaker på torget och torra livsmedel i lösviktsbutiker.

- Det är egentligen inte så svårt att handla livsmedel utan avfall. Det kräver att man har med sig en tygkasse, en glasburk om man vill köpa kött eller fisk vid disk och egna papperspåsar för torrvaror, säger Sillanaukee.

Han har använt samma små papperspåsar för pasta och andra torrvaror i ett och ett halvt år.

- De går inte sönder om man inte river sönder dem, säger han.

Enligt Sillanaukee kan mataffären inte neka kunden att köpa med sig mat i egen burk eller låda.

Egna knep i kampen mot plasten

Sillanaukee tillverkar egen havremjölk av havregryn och städar hemmet med matsoda och ättika.

Det svåraste är kosmetikprodukter. Tilll exempel tandkräm med fluor finns enbart i plasttub. Häromdagen var Sillanaukee tvungen att köpa solkräm i plastflaska efter att ha konstaterat att det inte gick att få tag på solkräm i någon annan typ av förpackning.

Matsoda blir i Sillanaukees kök tillsammans med majsstärkelse och kokosolja till en billig och effektiv deodorant. Dessutom använder han matsoda som maskindiskmedel.

Minimerandet av avfall betyder automatiskt att Sillanaukee äter ganska hälsosamt - få processerade livsmedel och sällan några produkter från djurriket. Det blir aldrig några impulsköp i matväg.

- Om jag åker på roadtrip så har jag egen mat eller snacks med mig så att jag inte behöver köpa choklad i plast på någon bensinstation, säger han.

Livet utan avfall har också lett till att han lever mer minimalistiskt. Han köper bara det han behöver, satsar på naturmaterial och har gjort sig av med allt onödigt.

Alla konsumenter klarar några små förändringar

Sillanaukee bloggar om Zero Waste-frågor och skulle gärna se att också andra konsumenter försökte lite mer. Alla borde enligt honom kunna låta bli att köpa plastpåsar i mataffären och plocka frukt och grönsaker i genomskinliga småpåsar. Take-away-muggar, plastflaskor och plasttandborstar tycker han också att de flesta kunde klara av att minska på med små medel.

Du har en ekologisk matvara som du har odlat utan bekämpningsmedel och så packar du in den i plast av alla material.

Sillanaukee tycker också att tillverkarna borde bli bättre på att våga testa nya material, nya förpackningar och mer hållbara lösningar och inte förlita sig på det som är enkelt och billigt - alltså plast. Alldeles särskilt så kallade gröna företag borde tänka ett steg längre.

- Jag kan inte alls förstå varför ekologiska grönsaker är enskilt förpackade i plast. Du har en ekologisk matvara som du har odlat utan bekämpningsmedel och så packar du in den i plast av alla material, säger Sillanaukee.

Diskussion om artikeln