Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Purkna presidentkandidater fick debattera utan Sauli Niinistö - “Vi är inget förband”

Från 2017
Uppdaterad 11.07.2017 21:03.
Matti Vanhanen, Nils Torvalds, Merja Kyllönen och Pekka Haavisto
Bild: Lehtikuva

Med tanke på hur frånvarande han var lyckades president Sauli Niinistö rätt väl prägla den debatt som de övriga presidentkandidaterna förde på Finlandsarenan i Björneborg. Niinistö kritiserades såväl för sin enspåriga utrikes- och säkerhetspolitik som för att han inte ville vara med.

Medan president Sauli Niinistös anhängare samlade in namn på Björneborgs gator för att möjliggöra omval, valde presidenten själv att hålla distans till presidentspelet.

- Det går inte för sig att hans kampanjorganisation redan nu samlar underskrifter men att han inte själv tänker delta i diskussioner före självständighetsdagen i december, säger Centerns presidentkandidat Matti Vanhanen.

Han och de tre övriga medkandidaterna som hittills utsetts av sina partier, Nils Torvalds (SFP), Merja Kyllönen (V) och Pekka Haavisto (Gröna), fick nöja sig med att debattera med varandra.

Niinistö låter sig intervjuas på samma scen i morgon, i ensam majestät.

- Vi är inget förband, snäser Merja Kyllönen.

- Presidenten borde vara ett exempel för demokratin. Det är inget gott exempel om presidenten inte är närvarande i den demokratiska processen, säger Pekka Haavisto.

Sauli Niinistö
Bildtext Sauli Niinistö höll sig undan.
Bild: Lehtikuva

Nils Torvalds undrar om Niinistö har sina skäl för att inte bli utmanad i sak. Till exempel kritiserar han presidentens lågmälda roll i flyktingfrågan.

- Nog kunde det vara bra med lite medmänsklighet. Nu avhyser vi människor till områden som inte är trygga.

Ska presidenten sätta stopp för det?

- Presidenten kan inte sätta stopp för det. Men han kan uttala sig om det. Då uppstår följdfrågan om det är därför Sauli Niinistö inte vill vara med i den här debatten?

Utrikespolitiken mer än “våra egna strandklippor”

Att presidenten är frånvarande gör debatten lite trist eftersom samtliga kandidater snarare positionerar sig i förhållande till honom än till varandra.

Matti Vanhanen talar om att säkerhetspolitiken nu är för koncentrerad till “de egna strandklipporna i Östersjön”. Han vill se större utrymme för klimatfrågor, flyktingfrågor och biståndsfrågor.

Pekka Haavisto lägger fredsarbete och kvinnors rättigheter till listan och påpekar att Finland borde ansöka om medlemskap i FN:s säkerhetsråd på nytt.

- Utrikespolitiken har nu handlat om vilka saker som hotar Finland direkt. Sådana tankegångar hör inte hemma i dagens globala värld, säger Haavisto till Svenska Yle efter debatten.

Matti Vanhanen, Nils Torvalds, Merja Kyllönen och Pekka Haavisto
Bild: Lehtikuva

I Natofrågan är Vänsterförbundets Merja Kyllönen den enda som sticker ut.

Medan de övriga vagt påpekar det rimliga i att Nato ska vara en möjlighet under nästa mandatperiod säger hon att gränsen mot Ryssland blir lite spändare varje gång någon nämner försvarsalliansen vid namn.

Hon är också den enda som inte vill fördjupa EU:s försvarssamarbete eftersom “EU är ett fredsprojekt”.

- Det som många presidenter tenderar att glömma just nu är fredsarbetet, inte bara i Europa men i hela världen, säger Kyllönen.

Alla vill höja flyktingkvoten

Samtliga kandidater anser att Finlands flyktingkvot bör höjas.

- Jag tror inte det finns någon annan lösning på det här problemet, säger Torvalds som förutspår att miljöproblem kommer att ge oss en flyktingkris i årtionden.

Pekka Haavisto är den som bjuder högst och föreslår att flyktingkvoten höjs till 5 000 från nuvarande 750 per år.

Det kan tänkas vara ett tryggt sätt att profilera sig eftersom presidenten inte höjer några flyktingkvoter i Finland. Han säger ändå att det viktiga är det värdeledarskap presidenten visar prov på.

- Presidenten kan besöka en flyktingförläggning. Han kan besöka en flyktingfamilj. Han kan visa att han inte är en del av det negativa hatpratet, säger Haavisto.

Diskussion om artikeln