Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Demokrater fördömer, republikaner tystnar om Trump Jr.

Från 2017
Uppdaterad 13.07.2017 17:38.
Donald Trump Jr. i Trump Tower.
Bildtext Donald Trump Jr.
Bild: EPA/ALBIN LOHR-JONES

Donald Trump Jr. kan ha begått ett brott, till och med landsförräderi, då han valde att försöka få ”smuts” på Hillary Clinton från en källa som uppgavs vara den ryska regeringen. E-postmeddelanden om mötet har mötts med ilska, men också tystnad i stora delar av de republikanska leden.

Vita huset trädde mycket kortfattat fram på tisdag kväll för att försvara Donald Trump Jr.

Talespersonen Sarah Huckabee Sanders läste under ett presstillfälle som Vita huset förbjöd medierna att visa på tv upp ett kort meddelande från presidenten.

- Min son är en person av hög kvalitet och jag applåderar hans öppenhet, läste Huckabee Sanders.

Några andra kommentarer ville hon inte ge på frågor om meddelandena eller presidentens son.

Det enda tillägget kom på frågan vad presidenten eller Vita huset ansåg om att ord som brottslig konspiration och landsförräderi nu användes i samband med utredningarna.

- De här orden är skrattretande, svarade Huckabee Sanders.

Öppenhet efter påtryckningar

Trots att presidenten ville applådera sin sons öppenhet var det många som påpekade att den öppenheten krävde mycket påtryckning.

Före Donald Trump Jr. publicerade vad han själv menar är hela e-postkorrespondensen inför mötet hann han ändra sin version av händelserna flera gånger.

Då sådan hjälp erbjuds är det enda rätta svaret nej. Jag tänker inte döma någon på bara e-postmeddelanden men det här är det allvarligaste jag har sett hittills.

― Lindsey Graham, republikansk sentor

Försöket till öppenhet verkar inte heller ha hjälpt hans sits speciellt mycket, för fördömandena och anklagelserna har haglat tätt.

- Då vi inledde vår utredning av möjliga kopplingar mellan Ryssland och Trump-kampanjen för snart sex månader sedan fick vi höra en konstant refräng som svar, att det inte fanns något att hitta, sade senator Mark Warner som sitter i senatens underrättelseutskott.

- Nu har vi sett det här mönstret upprepas gång på gång. Ledande medlemmar i Trumps stab har glömt eller underlåtit att berätta om kontakter och har sedan tvingats ändra sina uttalanden då de presenteras med bevis om det motsatta, sade Warner.

Brottsligt menar demokraterna

En rad demokrater i kongressen anklagade öppet Trump Jr. och andra i faderns kampanj för att ha begått brott.

- E-postmeddelandena har levererat skottkärror fulla med nya bevis till både den oberoende utredaren och underrättelseväsendet. Vi är nu bortom brott som att förhala rättvisans gång och talar nu om falskt vittnesmål och möjligen till och med förräderi, sade senatorn Tim Kaine.

Kollegan Ron Wyden twittrade att det inte längre var en fråga om Trump-kampanjen hade försökt samarbeta med en fientlig makt för att undergräva den amerikanska demokratin.

- Det ankommer nu de folkvalda från bägge partier att stå upp och sköta sin plikt: skydda och försvara grundlagen, fortsatte Wyden.

Få uttalanden från republikanerna

Enstaka republikaner var också mycket kritiska mot mötet och det e-postmeddelandena avslöjar om omständigheterna kring det.

Senatorerna Lindsey Graham och John McCain, som bägge har varit kritiska mot president Donald Trump tidigare, hörde ändå till minoriteten av republikaner som överhuvudtaget kommenterade New York Times avslöjanden.

- Det här är mycket allvarligt, men jag har hela tiden sagt att det är mycket allvarligt, sade McCain som också menade att fler avslöjanden troligen var att vänta.

Det här är mycket skadligt för honom. Det visar tydligt uppsåt att samarbeta med den ryska inblandningen.

― Peter Zeidenberg, före detta åklagare

- Det här verkar mycket upprörande, då det verkar som om löften om hjälp från en främmande makt gavs och den hjälpen verkar ha tagits emot ivrigt, sade Graham.

- Då sådan hjälp erbjuds är det enda rätta svaret nej. Jag tänker inte döma någon på bara e-postmeddelanden men det här är det allvarligaste jag har sett hittills, tillade Graham.

Senatens republikanska ledare Mitch McConnells enda kommentar var att myndigheterna och de olika utskotten i kongressen får utreda ärendet och säkert kommer att komma fram till vad som har hänt.

Vice president Mike Pence tolkades trots sin korta skriftliga kommentar ta ett första avståndstagande till presidenten.

- Vice presidenten kände inte till mötet. Hans fokus ligger inte på artiklar om kampanjen, framförallt inte sådana som handlar om tiden före han anslöt sig till den, skrev Pence pressekreterare.

"Skulle ha gjort saker annorlunda"

Trump Jr. trädde för första gången fram i offentligheten sedan avslöjandena då ha lät sig intervjuas av Fox News-ankaret Sean Hannity, en av faderns mest högljudda försvarare i medierna.

- I efterhand skulle jag nog ha gjort saker lite annorlunda, kommenterade Trump Jr. mötet.

Han avfärdade mötet som en bagatell, som ingenting.

- Jag skulle bokstavligen inte ens ha kommit ihåg det om man inte nu hade börjat rota i det här, det var bokstavligen 20 bortkastade minuter.

Trump Jr. kom ändå ihåg att han hade tänkt att det material han erbjöds kunde hänga ihop med de många rapporterade ryktena kring Hillary Clinton.

- De hade något, kanske konkreta bevis kring alla de här berättelserna jag hade hört.

Hannity pressade inte Trump Jr. om det faktum att den tidtabell han själv nämner i meddelandena sammanfaller med tidpunkten för publiceringen av demokraternas hackade e-post, och att Trump strax efter mötet började tala mycket positivt om Ryssland i sina kampanjtal.

Trump Jr. kan ha givit bevis

Många juridiska experter anser ändå inte att Trump Jr:s försvar håller.

I en artikel i Politico säger flera advokater med erfarenhet och expertis i liknande, om än mindre, utredningar att Trump Jr. kan ha givit utredarna bevis på sina egna brott.

- Det här är mycket skadligt för honom. Det visar tydligt uppsåt att samarbeta med den ryska inblandningen, säger Peter Zeidenberg, före detta åklagare vid justitieministeriet.

Tidigare statsåklagaren Samuel Buell menar också att e-postmeddelandena kan ha stor juridisk betydelse.

- Det öppnar frågan om kampanjen fick illegala fördelar från ryska regeringen och visar att Trump Jr. hade rätt kraftiga avsikter vad samarbete med Ryssland gäller, säger Bueller.

Inte bara Trump Jr. illa ute

En jurist som uppträder anonymt i artikeln eftersom han själv representerar någon som undersöks inom ramen för den oberoende utredaren Robert Muellers utredning, säger att Trump Jr. kan ha gett Mueller det rykande vapnet, alltså de konkreta bevisen, som så länge har efterlysts.

- Vad ingen ännu vet är vad Mueller har för ytterligare bevis, säger juristen.

- Han kan ha haft den här korrespondensen redan, eller utskrifter av den. Det finns inget sätt att veta vad som gömmer sig under vattenytan vad den här utredningen gäller.

Juristen menar att både Trumps svärson Jared Kushner och dåvarande kampanjchef Paul Manafort kan vara implicerade i det möjliga brottet.

Också de verkar ha haft kännedom om mötets premisser och valde trots det att delta.

- De är också en del av soppan, säger juristen till Politico.

Varken Kushner eller Manafort har ännu kommenterat New York Times avslöjanden.

Källor: New York Times, Politico, CBS News, NBC News, Fox News, Washington Post, CNN.

Artikeln har uppdaterats 13.7.2017. Robert Muellers namn har rättats. I den ursprungliga texten kallades han felaktigt Roger.

Diskussion om artikeln