Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Målsprutan Jensen Jokerits fjärde danska spelare – "Jag har hört lysande saker om Jokerit"

Från 2017
Uppdaterad 12.07.2017 10:29.
Danmarks Nicklas Jensen överlistar Lettlands Elvis Merzlikins.
Bildtext Danmarks Nicklas Jensen överlistar Lettlands Elvis Merzlikins i VM 2016.
Bild: SERGEI ILNITSKY / EPA / All Over Press

New York Rangers anfallsspelare Nicklas Jensen har tecknat ett ettårskontrakt med KHL-klubben Jokerit. Förra säsongen blev det 32 mål i farmarligan AHL. Nästa säsong vill Jensen hjälpa Jokerit, spela hemma-VM och så småningom ta steget tillbaka till NHL.

Jensen erbjöds ett kontrakt av New York Rangers men valde en nystart i Europa.

– Det var ett tufft beslut. Jag tänkte att jag i Jokerit och KHL kan ta nästa steg mot NHL, sade Jensen på Jokerits webbplats.

Nicklas Jensen i New York Rangers tröja.
Bildtext Nicklas Jensen i New York Rangers tröja säsongen 2016–2017.
Bild: Terrence Lee/Icon Sportswire/All Over Press

– Jag är full av iver. Mitt slutliga mål är förstås NHL, men Jokerit har varit oerhört intresserade av mig sedan de skaffade mina spelarrättigheter.

Danskarna har talat gott om Jokerit

I Jokerit spelar nu fyra danska landslagsspelare. Sedan tidigare finns backarna Jesper B. Jensen och Oliver Lauridsen samt anfallsspelaren Peter Regin i klubben. Samtliga lär vara nära en VM-plats i vår då Danmark står som arrangör.

– Jag har hört lysande saker om Jokerit, inte bara av Peter utan av alla, sade Jensen som har spelat tre VM-turneringar (2013, 2014 och 2016).

Jensen draftades sommaren 2011 som 29:e spelare av Vancouver Canucks. Efter honom reserverades etablerade NHL-anfallare som Rickard Rakell, Boone Jenner, Victor Rask, Brandon Saad och Nikita Kutjerov.

Powerforward och målskytt

Jensen NHL-debuterade säsongen 2012–2013 i Vancouvers tröja men det blev endast 24 NHL-matcher i klubben. I januari 2016 ingick han i en spelaraffär med New York Rangers där Emerson Etem gick åt motsatt håll.

I New York Rangers blev det bara sju NHL-matcher på en och en halv säsong. I farmarlaget Hartford Wolf Pack gick det desto bättre, Jensen var klart bäst i laget mätt i såväl poäng (55) som mål (32).

I AHL:s poängliga räckte saldot till en 19:e plats. I skytteligan var endast Wade Megan, som spelade tre matcher mer än Jensen, vassare med sina 33 mål.

– Jensen är en powerforward och målskytt som har ett utomordentligt skott. Han är stor (191 cm och 92 kg) och framfusig och är inte rädd för att gå på mål. Som 24-åring har han fortfarande utvecklingspotential, sade Jokerits sportchef Jari Kurri.

Jensen är född och hockeyfostrad i hockeynästet Herning. Från samma stad kommer Jokerit-kaptenen Regin samt NHL-spelarna Frans Nielsen, Oliver Bjorkstrand och Frederik Andersen.

Danmark hade säsongen 2016–2017 nio NHL-spelare och av danskarna som är kvar i Europa spelar en märkbar del av eliten i Helsingfors.

Truppen tar form

Jokerits trupp inför säsongen 2017–2018 ter sig så gott som färdigbyggd. I spelartruppen finns dock endast tre utpräglade centrar: Peter Regin, Mika Niemi och Petteri Wirtanen.

Målvakter:

Karri Rämö
Ryan Zapolski

Backar:

Matt Gilroy
Joonas Jalvanti
Jesper B. Jensen
Tommi Kivistö
Oliver Lauridsen
Sami Lepistö
Mike Lundin
Juho Rautanen
Rasmus Rissanen

Anfallsspelare:

Marko Anttila
Tommi Huhtala
Henri Ikonen
Nicklas Jensen
Jesse Joensuu
Pekka Jormakka
Masi Marjamäki
Tomi Mäki
Mika Niemi
Brian O'Neill
Olli Palola
Antti Pihlström
Peter Regin
Sakari Salminen
Eeli Tolvanen
Petteri Wirtanen

Diskussion om artikeln