Tv-drama i vackra sommarkulisser
Tv-filmerna Den förtrollade vägen, Tjurens år, Grottan och Madeleine berättar om somrar i idylliska kulisser. Men tematiken växlar från barndomens underbara somrar till ungdomsproblem och spritdränkt äktenskapskris.
Här presenteras några tv-pärlor ur Svenska Yles historia. Du kan också se filmerna på Arenan.
Släktingar och fantasier i Den förtrollade vägen
Huvudpersonen i Den förtrollade vägen (1986) är fem år gamla Riki (Marcus Hietanen), som tillbringar sina barndomssomrar hos sina kosmopolitiska släktingar i deras sommarhus i finländska Karelen.
Det är sommarfester, värme och massor med släktingar.


Riki har en sällsynt livlig fantasi, och hans drömmar och föreställningar blandas med verkliga händelser i hans omgivning.
Då Riki känner sig missförstådd bland alla originella släktingar, onklar, tanter och kusiner flyr han in i fantasivärldar där han umgås med älskade djur.
I Tjurens år reser vi tillbaka till Rikis värld i Karelen, men nu är det inte längre bara sommar och nostalgi. Kriget tränger på och det blir vinter.

Den förtrollade vägen och Tjurens år bygger på romaner av Oscar Parland, som också är berättaren här. Manuset är skrivet av Benedict Zilliacus och för regin står Åke Lindman.
Medverkande i Den förtrollade vägen och Tjurens år
Grottan - ungdomsproblem i sommarvarmt Helsingfors
När barnen växer upp och blir ungdomar betyder en varm sommarstad problem. I alla fall i kultfilmen Grottan från 1970.

Psykiatern Claes Andersson har skrivit manus till Grottan. Han definierar filmen så här:
- Den här filmen handlar om några tonåringar, ett litet gäng i en av Helsingfors förstäder. Den berättar inte om något ungdomsproblem, utan om något som berör hela samhället och som ska förstås mot bakgrunden av hela den sociala och ekonomiska strukturen.
Grottan har musik av Wigwam, och Ronnie Österberg spelar huvudrollen Lasse.
Det är en klassisk ungdomsskildring om ungdomar som kommit på kant med skolan och samhället, och som i stället söker sig till varandra, experimenterar med droger och brott för att få någon mening med sitt liv. Och föräldrarna är oförstående inför de unga.
Medverkande i Grottan
Madeleine - äktenskapshelvete i sommarparadis
Tv-filmen Madeleine från 1982, efter en roman av Christer Kihlman, är ett äktenskapsdrama i idylliska sommarkulisser.

Huvudpersonen Raf kämpar med spriten och med sina svartsjukekänslor inför sin hustru Madeleine. Raf försöker skriva en roman som inte blir till något och han kan inte nå sina barn eller Madeleine.
Det är sommar och familjen befinner sig i en idyllisk borgerlig villa. Men idyllen spricker upp och våldsspiralen tränger sig närmare.
Under varma och vackra sommarnätter kommer sanningar till ytan och alkoholen bidrar till att huvudpersonen Raf möter skräck, svartsjuka, rädslor och paranoia.