Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Michaela fick svår akne som 26-åring: “Det påverkade psyket enormt”

Från 2017
Uppdaterad 04.10.2017 13:35.
Michaela Finne sitter vid ett stenröse. I förgrunden syns rosa sommarblommor.
Bild: Anna Riska

“Jag önskar att ingen i hela världen ska behöva gå igenom det brutala hudhelvete jag gick igenom i höstas. Akne kan verkligen dra självförtroendet i botten. Jag har alltid varit trygg i mig själv, men aknen fick mig helt rubbad.”

Varje dag sedan oktober i fjol har Michaela Finne vaknat och lagt händerna över kinderna. Hur känns huden i dag? Hur många är bölderna? Hur ont gör det? Michaela är 26 år och trodde att hon för länge sedan var över fasen när aknen slår till. Tills hon fick vuxenakne.

- Min akne bubblade upp efter sommaren 2016 och orsakerna är flera. Delvis var det hormonellt eftersom jag samma år slutade äta mina p-piller som jag ätit i över åtta år. Sedan levde jag en väldigt hektiskt livsstil så stressen påverkade helt säkert. Och så maten. I mitt fall handlade det också om en överkonsumtion av mjölkprodukter vilket ledde till en obalans i tarmfloran.

I oktober 2016 diagnostiseras Michaela med akne fulminans, en akut form av akne som anses vara både sällsynt och svår.

- Bölderna fanns i pannan, på kinderna, hakan, näsan, hela dekolletaget och på ryggen. Överallt!

Fakta om akne

- Akne är är en vanligt förekommande hudsjukdom som beror på inflammation i talgkörtlarna. Akne uppkommer oftast som utslag i ansiktet eller på bröst och rygg där talgkörtlarna är störst.

- Akne är huvudsakligen en tonårssjukdom, men fortsätter hos många upp i 30- till 40-årsåldern och även senare. Sjukdomen kan också debutera eller försämras i vuxenåldern.

- Livskvaliteten kan ofta försämras av akne och många lider av nedsatt självförtroende, ångest och depressionstendens.

Källa: Hudguiden och Läkemedelsverket

Vid sjukhusets hudpoliklinik får hon antibiotika och rådet att äta ett par bitar choklad per dag för att dämpa ångesten.

- Helt ärligt, jag skulle inte vilja vara arg eller irriterad på sjukvården men det kändes som att de inte såg hela mig. När jag frågade vad det beror på att jag får akne först i vuxen ålder fick jag ett lättvindigt svar att det kan vara lite vad som helst som gör att det uppkommer. Den förklaringen köpte jag inte.

Michaela känner att hon behöver få ett bättre svar än så. Hon vill förstå vad det är som har hänt i hennes kropp.

Därför beställer hon hem ett flertal böcker där hon läser på om tarmfloran, goda och onda bakterier och antiinflammatorisk mat.

Hon börjar äta medicinen Isotretinoin som är den starkaste kuren man kan få om man har akne. I samma veva hittar hon Kakan Hermanssons podd “Under huden”.

- Hon talar bara om hudvård i sin podd och den har gett mig mycket stöd och tröst. En gång gästades hon av Brita Zackari Wahlström och hon berättade banne mig samma historia som jag har. Hon fick riktigt hård akne när hon var 27 och visste inte heller vad hon skulle ta sig till. Jag tänkte bara: “Wow, det finns någon annan som har det som jag”.

Tre månaders sjukskrivning

Michaelas problem blir så allvarliga att hon blir sjukskriven i tre månader.

- Eftersom min akne var så brutal så var jag sjukskriven från oktober till december förra året. Jag har ett väldigt socialt jobb och träffar dagligen mycket folk. Det fungerade helt enkelt inte att jobba.

Under den här perioden tycker hon att det är jobbigt att se sig själv i spegeln.

- Att behöva se sig själv med alla de där varfyllda bölderna i ansiktet, det var hemskt! Och det är ju så väldigt mycket fokus på just det området på kroppen. Då tänkte jag att alla jag möter på gatan bara ser mitt ansikte och tar mig för en person som inte klarar av att ta hand om sig själv. Att de kategoriserar mig som en misslyckad människa och tänker saker i stil med “hon måste ju äta riktigt dåligt”.

Att behöva se sig själv med alla de där varfyllda bölderna i ansiktet, det var hemskt!

― Michaela

I efterhand har Michaela kommit till insikt om att så knappast var fallet.

- Vi människor är så himla egoistiska och upptagna av oss själva så man skulle egentligen inte behöva vara orolig när man går ut på gatan och är helt finnig i sitt fejs. Sist och slutligen är det ganska få som kommer märka det.

Men det är en klen tröst för någon som lider av akne. Michaela poängterar att det är viktigt att inse att akne inte bara är en fysisk åkomma - det tär också på det psykiska.

- Jag var inte alls bekväm med mitt eget utseende, min hud och min kropp. Man måste jobba extremt mycket med sin mentala hälsa för att hållas flytande under den mest jobbiga tiden. Därför tänker jag också att det skulle behöva finnas hjälp att få på det mentala planet.

Närbild på en kvinna med långt brunt hår. I förgrunden syns blå sommarblommor.
Bild: Anna Riska

"Jag är lycklig över att få se min spegelbild"

Räddningen för Michaela bestod av flera saker.

- Dels medicin, men jag tror inte att man kan bota allt med piller från apoteket. Via bekanta fick jag tips om att prova på bioresonans* och det var jättebra för mig. Min egen efterforskning och att lära mig mer om kroppen och förstå att det är en komplex helhet har också hjälpt mig. Huden är egentligen bara en reflektion av det som sker inuti vår kropp.

I dagsläget mår Michaela betydligt bättre än för bara ett halvår sedan.

- Nu då det är över är det inte riktigt klokt vilken kärlek jag känner inför min kropp och min hud. Folk skulle bara veta hur jag har sett ut. Jag är lycklig över att få se min egen spegelbild varje morgon utan de där bölderna.

Nu då det är över är det inte riktigt klokt vilken kärlek jag känner inför min kropp och min hud.

― Michaela

Även om månaderna med svår akne är något av det jobbigaste hon varit med om så är det en erfarenhet hon inte skulle vilja vara utan. Michaela anser sig må dubbelt bättre i dag jämfört med för ett år sedan - och i det skedet hade hon inte ens fått akne än.

- Nu när jag har fått lite mer perspektiv på saker och ting så kan jag säga att jag är tacksam över att det hände mig, att jag fick brutala utslag i ansiktet och inte visste vart jag skulle ta vägen. För det har gett mig en så otroligt mycket större medvetenhet om huden, min kropp, välmående och hälsa överlag.

I dag tar hon det lugnare än förut, njuter av att träna och umgås med vänner som ger energi. Michaela har hittat en livsrytm hon trivs med, och den tänker hon hålla fast vid för att kunna må så bra som möjligt så länge som möjligt.

- Hälsan är verkligen det viktigaste vi har. Har vi inte den så har vi faktiskt ingenting.

* I korthet kan man säga att bioresonans är en alternativ behandlingsmetod främst mot allergier. Behandlingen går ut på att en apparat läser av kroppens frekvenser och känner av eventuella problem och bristtillstånd. Apparaten tillför sedan frekvenser till de områden i kroppen där det råder obalans. Metoden är kontroversiell och vetenskapliga tester har inte kunnat bevisa någon effekt.

Under X3M:s temavecka om akne råder vi bot på tystnaden och missuppfattningarna kring akne. Vad är akne och vem får det? Det kan du läsa här. Här om aknens psykiska konsekvenser och här om olika behandlingssätt.

Du hittar allt innehåll på x3m.yle.fi och på hashtaggen #x3makne på Instagram och Facebook.

Vilka erfarenheter har du av akne? Berätta i kommentarsfältet eller mejla oss på malena.holmstrom@yle.fi eller claudia.rybin@yle.fi

Diskussion om artikeln