Skippa fleecen och undvik snabbmat – 11 tips för hur du kan rädda våra hav från plast
Att leva mer ekologiskt betyder inte att man måste avstå från allt, bo i en stuga utan el och leva på kottar. Då det gäller att minska på plastskräpet som hotar våra hav kan små förändringar i vår dagliga konsumtion ha en stor inverkan.
Det goda med att plastproblemet orsakas av människans konsumtion är att vi genom att ändra på våra vanor också kan bidra till att lösa problemet.
- Då det gäller plastskräp spelar vår egen konsumtion en stor roll. Naturligtvis finns det också plast som kommer direkt från industrin, men det här är ett av de miljöproblem där vi kan göra mycket också på individnivå, konstaterar WWF:s havsexpert Janica Borg.
Svenska Yle har med hjälp av Borg och Håll Skärgården Ren rf:s generalsekreterare Aija Kaski sammanställt en lista på vad du kan göra i din vardag för att skydda våra hav från plastskräp.
1. Slopa plastpåsen
Plastpåsar är en av havets största fiender. Speciellt besvärliga är de för djur som misstar påsarna för föda.
- En plastpåse som flyter omkring liknar ganska mycket en manet. Bland annat sköldpaddor och valar äter maneter, så det är vanligt att de sväljer också plastpåsar hela, säger Borg.
I Finland använder vi årligen över 300 miljoner plastpåsar. Räknar man med de tunna, genomskinliga fruktpåsarna blir konsumtionen 900 miljoner påsar per år. Borg råder till att ersätta plastpåsarna med tygkassar. Nuförtiden kan man också köpa fruktpåsar som går att återanvända.
Också bionedbrytbara påsar är ett bra alternativ. Borg påminner ändå om att den lilla prislappsetiketten man printar ut är av plast, så den hör inte hemma i bioavfallet.
2. Undvik onödiga plastförpackningar
En stor del av både mat och varor vi köper är inslagna i plast. Vill man använda mindre plast lönar det sig att fästa vikt vid förpackningarna. Går det till exempel att ta med sig en egen burk eller tallrik och köpa produkten i lösvikt?
Då man köper nya prylar kan man enligt Kaski också överväga om ett begagnat alternativ skulle duga. Genom att återanvända begagnade saker slipper man också nya plastförpackningar.
3. Sortera plast
En av de viktigaste faktorerna i att hindra plast från att hamna i havet är ett bra återvinningssystem. Då Borg själv sorterat har hon märkt att plastskräpet står för en överraskande stor del av hushållsavfallet. Att sortera plast är ändå ett relativt nytt fenomen.
- Många har inte ännu infört plast i sin återvinningsrutin, säger Borg.
I Finland finns kring 500 insamlingsställen för plast. Utöver dem finns också mellanterminaler som kan lagra en del av insamlingskärlens plast i glesbygden. Borg påpekar att det också krävs aktivitet av kommunerna för att ordna lättillgänglig plastsortering.
4. Lägg skräpet i soptunnan
Den här punkten kan låta som en självklarhet, men enligt Kaski är det fortfarande många som slänger sitt skräp i havet eller naturen. Har man inte möjlighet att sortera plastskräpet är det ändå viktigt att lägga det i vanliga soptunnor.
- Speciellt snabbmatskulturen är ganska problematisk. Man äter takeaway-mat medan man går och så har man plötsligt skräp i handen. Alltför ofta kastas skräpet precis vart som helst, säger Kaski.
5. Ät mindre snabbmat
Förutom att snabbmatsförpackningar alltför ofta slängs i naturen innebär snabbmatsindustrin också annars en belastning.
- Snabbmaten kommer ofta i en massa individuella plastförpackningar, säger Borg.
Kaski understryker att meningen inte är att skuldbelägga den som då och då köper en hamburgare. Att äta mindre snabbmat kan ändå vara ett effektivt sätt att minska på mängden plast vi använder.
6. Satsa på kollektivtrafik
Ungefär hälften av all plast i världshaven kommer från bildäck och vägbeläggningar. En stor del är mikroplastpartiklar som härstammar från slitage i bildäck.
- I stället för att sitta ensam i en bil och köra fram och tillbaks är det bättre att vara fler. Ett bra alternativ är att välja kollektivtrafik, speciellt spårtrafik, säger Borg.
7. Välj kosmetiska produkter som inte innehåller mikroplast
Tiotals ton mikroplaster från kosmetiska produkter som schampo och duschtvål åker ut i Östersjön varje år. Vill man välja miljövänligare alternativ gäller det att se till att varorna inte innehåller små plastkulor. Speciellt vanliga är de i produkter som används för peeling-behandlingar.
På marknaden finns allt fler motsvarande produkter som är gjorda av organiska ingredienser. Peeling går också att göra med sådant man hittar i skafferiet – till exempel kaffesump fungerar bra, tipsar Borg.
8. Skippa fleecen
- Fleece innehåller också mikropartiklar som genom tvättvattnet hamnar i naturen och havet, berättar Kaski.
Vill man värna om havet lönar det sig alltså att välja andra material. Äger man redan fleece kan man köpa tvättpåsar som fångar mikrofibrer som lossar i tvätten och hindrar dem från att rinna ut i avloppssystemet.
9. Undvik oekologiska båtmålfärger
Många bottenfärger för båtar innehåller både plast och giftiga kemikalier. I dagens läge finns det ändå många, mer ekologiska alternativ, bland annat ultraljud och skurmattor.
- Det finns till och med mobila tvättanläggningar för båtbottnar. Det kommer hela tiden nya innovationer på marknaden, säger Kaski.
10. Använd din röst
Du har rätt att påverka, både som konsument och som medborgare. Vill du sortera plast men saknar insamlingsställe? Kontakta din kommun med en önskan om en lättillgänglig plastinsamling. Du kan också göra dig hörd då det gäller offentliga, skattefinansierade upphandlingar och tjänster – uppmana myndigheterna att satsa på ekologiska alternativ.
I butiken kan du säga att du önskar alternativ till plast.
- Det är relativt små saker, men om vi inte säger till så har affärerna ingen drivkraft att förbättra situationen. Vi är konsumenterna, vi betalar, vi ska säga att vi vill ha bättre alternativ, säger Borg.
11. Var nådig mot dig själv
Ingen är perfekt, påminner Borg. Det viktiga är att göra det man kan.
- Det handlar om små steg. Börja där det känns att uppoffringen inte är för stor, gör det du kan i ditt dagliga liv, säger hon.
Kaski påpekar att plast är väldigt behändigt, ur en praktisk synvinkel. Att bums sluta använda plast är orealistiskt för de flesta, men man kan försöka välja andra alternativ där de finns.
Enligt Borg har finländare en tendens till perfektionism – om vi inte kan göra allt perfekt gör vi inget alls.
- Det borde vi komma ifrån. Redan att man tänker på hur man själv kan hitta alternativ är bra, säger hon.
Kampen mot plastskräp – berätta dina bästa tips!
Hur minskar du på plastkonsumtionen i din vardag?