Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Forskare: Ett ryskt försök att påverka valet kan inte längre förnekas av Trumpstaben

Från 2017
President Donald Trumps son Donald Trump Junior talar med journalister på Vita husets gård den 17 april 2017.
Bildtext President Donald Trumps son Donald Trump Junior talar med journalister på Vita husets gård den 17 april 2017.
Bild: EPA/SHAWN THEW

– Trump och hans stab har länge sagt att de inte vetat om ryska försök att påverka valresultatet. Nu kan de inte fortsätta hävda det, säger USA-forskaren Oscar Winberg om Donald Trump Jr:s mejlkonversation och möte med en rysk advokat.

På tisdag publicerade Donald Trumps äldsta son Donald Trump Jr de mejl som ledde till att han under förra året träffade en rysk advokat. Informationen som han erbjöds skulle skada Hillary Clintons presidentkandidatur i valet 2016.

Informationen skickades av mellanhanden Rob Goldstone mellan Trump Jr och den ryska advokaten Natalia Veselnitskaja.

Oscar Winberg i tv-nytts studio. Winberg är doktorand i allmän historia vid Åbo Akademi, med specialintresse för USA.
Bildtext USA-forskaren och doktoranden vid Åbo Akademi Oscar Winberg.
Bild: Yle

Enligt Oscar Winberg, USA-forskare och doktorand vid Åbo Akademi, är Trump Jr:s agerande väldigt anmärkningsvärt.

– Det som i synnerhet är anmärkningsvärt är att det tydligt framgår i mejlen att informationen som skadar Hillary Clinton kommer från ryska statens aktiva stöd till Donald Trump.

– Att Trump Jr dessutom svarade att han älskar sådan information och att han inte alls verkade fundera på att kontakta FBI är högst iögonfallande.

Det allra centralaste i uppgifterna om Trump Jr:s agerande är enligt Winberg att Trumpadministrationen inte längre kan hävda att kampanjen inte var medveten om ett ryskt statligt försök att påverka presidentvalet.

– Det är något som Trump själv och hela hans stab har nekat om och om igen i snart ett år.

Ett misstag att delta i mötet

Enligt Oscar Winberg gjorde Trump Jr ett misstag i att delta i mötet med den ryska advokaten.

– Man borde inte gå på mötet då en fientligt sinnad och främmande stat försöker påverka valet på det här sättet och har komprometterande information om en före detta utrikesminister. I synnerhet inte om man är mitt i en kampanj.

Trump Jr borde enligt Winberg istället ha varit i kontakt med myndigheter för att ta reda på varifrån informationen kommer och varför Ryssland beblandar sig i presidentvalet.

Landsförräderi eller annat fiffel med lagen?

Om Trump Jr kommer att dömas för brott eller inte blir en fråga för advokater och för den förra FBI-chefen Robert Mueller, enligt Winberg.Mueller arbetar för tillfället med en utredning och Donald Trumps misstänkta kontakter med Ryssland.

Men det är mycket möjligt att Trump Jr skulle ha begått brott, enligt Winberg.

– Det ser väldigt kraftigt ut som att det kunde handla om landsförräderi. Om inte landsförräderi så är det mycket möjligt att det här agerandet bryter mot kampanjfinansieringslagstiftningen.

"Toppskiktet av kampanjen borde veta"

Winberg säger att man inte ännu kan veta om president Donald Trump själv var medveten om händelserna. De som deltog i mötet med den ryska advokaten var Trump Jr, Trumps svärson Jared Kushner och den dåvarande kampanjchefen Paul Manafort.

– Med tanke på vilka rådgivare det var som visste om det här mötet och som deltog i det så borde nog hela toppskiktet av kampanjen ha varit medvetna om det här, säger Winberg.

Winberg nämner också att det inte är uteslutet att Donald Trump skulle benåda sin son eller svärson om det skulle väckas åtal mot dem.

Halvsanningar och direkta lögner

Enligt Winberg har det visat sig att Trumpstaben tål väldigt mycket halvsanningar och direkta lögner. De kommer också att klara sig så länge republikanerna tror att det är en lönsam strategi att ha Trumpadministrationen kvar.

Det finns en stor del republikanska väljare som på ett nästan fanatiskt sätt följer Donald Trump.

― Oscar Winberg.

Det som republikanerna ville ha av en Trumpadministration var att de i kongressen skulle kunna föra igenom sin agenda och att Trump skulle signera lagar som de skriver. Men just nu ser det snarare ut som att republikanerna hämmas i sina försök att få igenom sin agenda, säger Winberg.

– Vi har inte sett en hälsovårdsreform, vi har inte sett skattereformer och en budget är inte ännu klar.

Men på grund av de republikanska väljarna är det svårt för republikanska politiker att ta avstånd från Trump.

– Det finns en stor del republikanska väljare som på ett nästan fanatiskt sätt följer Donald Trump. Deras informationsvärld baserar sig delvis på vad presidenten säger och twittrar och delvis av en slags högerpopulistisk mediemiljö i USA. De ser inte reportagen på samma sätt som personer som följer The New York Times eller CNN:s rapportering.

Trump Jr:s agerande är inte vanligt i amerikansk politik

Winberg påpekar att Trump Jr:s agerande inte är vanligt i amerikansk politik, även om Trump Jr försökt antyda det.

– Han försökte ju själv säga att han knappast kan vara den första som har haft ett sådant här möte. Men tidigare kampanjchefer från både republikaner och demokrater har nästan unisont gått ut och sagt att det här är väldigt ovanligt och att de inte skulle ha gått på mötet.

Trump Jr försökte ju själv säga att han knappast kan vara den första som har haft ett sådant här möte.

― Oscar Winberg.

Winberg säger att även republikanska senatorer som velat ursäkta Trump Jr:s agerande har sagt att de aldrig skulle gå på ett möte med någon som säger sig representera ryska statens intressen.

Winbergs tips: Håll koll på Mueller och Pence!

Om man vill följa med svängarna i den amerikanska politiken ska man enligt Winberg följa med två personer extra noggrant.

För det första gäller det att hålla koll på Robert Muellers utredning om Trumps Rysslandskontakter som fortfarande pågår under tystnad.

– Det är egentligen där som den stora frågan är och rapporten kommer att vara väldigt viktig.

Den andra personen som Winberg anser att är intressant att följa är vicepresident Mike Pence och hans uttalanden.

– Mike Pence kommer med uttalanden som ser ut att främst skydda honom själv. Han säger bland annat att han inte var en del av kampanjen under tiden då Trump Jr träffade advokaten. Han försöker bädda för en bra sits ifall den här administrationen havererar.

Diskussion om artikeln