Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Polisen bötfäller sällan berusade cyklister

Från 2017
Uppdaterad 13.07.2017 08:23.
Police besides a police car
Bildtext Äldre konstapel Jonas Baarman
Bild: Tobias Bergman

Det är vanligt bland finländare att cykla i berusat tillstånd, visar en ny enkät från Trafikskyddet. Trots det bötfäller polisen sällan cyklister för styrstångsfylla.

Trafikskyddet har i maj frågat finländare hur ofta de kör cykel i onyktert tillstånd.

Under de senaste fem åren har var fjärde cyklist cyklat i berusat tillstånd. Av dessa cyklar 14 procent ofta i berusat tillstånd. I enkäten framgår det även att nästan hälften av finländarna, 45 procent, anser det vara acceptabelt att cykla berusad.

Att cykla onykter är en bestraffbar handling som kan ge böter eller fängelse i upp till tre månader. Men polisen väljer oftast att inte bötfälla cyklister som cyklar berusade.

I år har polisen i Egentliga Finland bötfällt tre stycken cyklister för styrstångsfylla. I hela landet är motsvarande siffra 15. Förra året bötfälldes totalt 69 cyklister för styrstångsfylla i hela landet.

Äldre konstapel Jonas Baarman tycker inte att polisen borde bötfälla berusade cyklister oftare.

- Polisen är ju inte i första hand ute efter att bötfälla utan mera av att informera och få folk att förstå att man kan orsaka fara genom att cykla berusad.

Styrstångsfylleri vanligt i städer

Jonas Baarman menar att styrstångsfylleri är rätt så vanligt särskilt i städer.

- Om vi ser att någon cyklar berusad så är det första vi gör att vi stannar personen och försöker möjligtvis få honom eller henne att fortsätta gående. Men om olyckan är framme och som orsakas av dålig hantering av cykeln så har vi möjlighet att ge böter, säger äldre konstapel Jonas Baarman.

- Ett konkret exempel är att man orsakar en kollision med sitt cyklande eller cyklar på en fotgängare.

Okej med en eller två öl

Cyklisten Siv Österman tycker att man ska leda cykeln om man är påverkad av alkohol.

- Det är nog ansvarslöst att cykla berusad. Visst finns det ju allvarligare brott men om polisen hinner så kunde de ju ingripa oftare för att stoppa berusade cyklister.

Two cyclists, a woman and a boy
Bildtext Siv Österman och Jonathan Lehtonen

Cyklisterna Jose och Sofia tycker att det i princip vore bra om polisen kunde bötfälla fler berusade cyklister men att det i praktiken kan vara svårt.

- Det är inte acceptabelt att cykla berusad men jag skulle räkna att det fortfarande är tryggare än att köra bil berusad, säger Sofia.

- Det beror på lite hur mycket du har druckit. Om du är stupfull så är det inte bra men om du endast har druckit en eller två öl så är det helt ok, säger Jose.

Two cyclists. a man and a woman
Bildtext Jose och Sofia
Bild: Tobias Bergman

Cykel och alkohol farligt för huvudknoppen

I en undersökning som publicerades år 2014 granskade man cykelolyckor som orsakades av styrstångsrattfylleri. Alkoholen hade andel i var tredje cykelolycka som krävde personskador.

De som cyklade onyktra råkade jämfört med nyktra cyklister oftare ut för olyckor när de cyklade ensamma, använde mer sällan hjälm och råkade dubbelt så ofta ut för huvudskador. Den vanligaste tidpunkten för olyckorna var under en veckolsutsnatt.

Enkäten gjordes i maj 2017 av Kantar TNS och i den deltog 1035 finländare.

Diskussion om artikeln