Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Trump i fokus när US Open inleds

Från 2017
Skylt från Trumps golfbana
Bild: All Over Press

När årets tredje major på damsidan inleds är det inte de största golfstjärnorna som det pratas mest om. Det är Donald Trump. Tävlingen avgörs på presidentens bana – något som rör upp känslor.

Att US Open avgörs på Trump National i New Jersey har varit ett hett ämne sedan Donald Trump valdes till USA:s president.

Enligt nyhetsbyrån AP vädjade tre demokratiska senatorer om att flytta tävlingen efter Trumps nedlåtande utlåtanden om kvinnor, och aktivistgrupper förväntas göra sin röst hörd under tävlingen.

Men USA:s golfförbund, USGA, slår ifrån sig kritiken.

– Det handlar bara om att komma till en fantastisk golfbana och att spela den bästa tävlingen inom damgolf. USGA har sedan det grundades 1894 aldrig varit inblandat i politik, vårt fokus är bara på golfen, har förbundets vd Mike Davis tidigare sagt.

Känsligt att kommentera

Spelarna har undvikit att kommentera Trumps syn på kvinnor eller det faktum att tävlingen spelas där den gör.

Kanske har det att göra med att Donald Trump samtidigt som han kritiseras för sexism och förminskning av kvinnor länge har varit en stor supporter till damgolf och bland annat varit värd för LPGA:s säsongsavslutning på sin bana Trump International i Florida.

Han var också en av de som 2015 skickade en handskriven gratulation till Cristie Kerr, när hon vann Tour Championship, där han också skrev att han var stolt över henne.

Och det är honom, den stora supportern Trump, som är den Trump som Kerr känner till, säger hon enligt New York Times. Inte den Trump som skriver nedvärderande kommentarer om kvinnor på Twitter eller anklagas för sextrakasserier.

Inför tävlingen har Kerr, som vann US Open 2007, även sagt att hon önskar att folk kunde "slappna av lite mer" och inte göra politik av allting.

Om presidenten kommer att finnas på plats under tävlingen är inte helt klart, men enligt amerikanska medier förväntas han dyka upp under någon av dagarna.

LPGA har meddelat att ingen spelare väljer att avstå tävlingen på grund av var den spelas.

Text: FNB-TT/Marie Carlsson

Diskussion om artikeln