Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Blåvit sprintframgång: Dubbla avancemang – Samuelsson imponerade stort

Från 2017
Uppdaterad 13.07.2017 16:59.
Samuli Samuelsson, Sverigekampen 2016.
Bildtext Samuli Samuelsson lekande lätt vidare.
Bild: Lehtikuva

Samuli Samuelsson fick en kanonstart på U23-EM i friidrott i Polen. Statistiksjuan sprang karriärens näst bästa tid på 100 meter genast i försöksheaten och avancerade till semifinal, dit även Anniina Kortetmaa tog sig.

Samuelsson, som ligger sjua i säsongsstatistiken bland deltagarna, accelererade hastigt ifrån de övriga i sitt försöksheat och vann på den fina tiden 10,34, bara två hundradelar från det personliga rekordet.

– En bra start och bra balans genom hela loppet. Formen verkar vara god, konstaterar Samuelsson lugnt till Yle Sporten efter loppet.

Gav du redan allt?

– Jo, jag tog inte alls semifinalplatsen för given. Det går inte att slappa i såna här sammanhang. Jag blev faktiskt överraskad över att jag vann heatet, det ger jättemycket självförtroende inför fortsättningen.

100 trumfar för tillfället 200

Samuelsson lämnade heatets tvåa Marvin Rene från Frankrike, som löpt 10,21 i sommar, klart bakom sig och var trea i den slutliga försöksheatsstatistiken.

– Final har hela tiden varit målet och det här bevisar att det finns alla möjligheter. Jag ser redan en finalplats som en seger, väl där får vi sen se vad placeringen blir.

Tidigare har 200 meter varit Samuelssons huvudsträcka. I U23-EM för två år sedan slutade han sexa på 200 meter och ställde inte ens upp på den kortare distansen.

– Jag vet inte riktigt vilken som är huvuddistansen just nu. 100 meter har känts mycket säkrare i år, jag har endast fått till ett lyckat lopp på 200, så kanske jag ändå litar mera på hundringen just nu.

Halvskadad Kortetmaa vidare

Semifinalen löps på torsdag kväll klockan 20.40. 25 minuter tidigare gör damerna upp om finalplatser – bland dem Finlands Anniina Kortetmaa.

Kortetmaa fick en lyckad start men tappade vartefter mark och slutade sexa i sitt heat. Tiden 11,77 räckte ändå till en delad femtonde plats och avancemang.

Efteråt såg dock Kortetmaa väldigt orolig ut. Orsaken var att hon under loppet kände av en skada i benet, vilket gjorde att hon till slut beslöt sig för att stå över semifinalen. Hennes medverkan på 200 meter klarnar senare.

Här hittar du alla resultat från U23-EM i Bydgoszcz.

Diskussion om artikeln