Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Långa fängelsestraff för Nemtsovs mördare

Från 2017
Uppdaterad 13.07.2017 20:04.
Khamzat Bakhajev, Temirlan Eskerchanov, Shadid Gubasjev, Anzor Gubasjev och Zaur Dadajev (från vänster till höger) i rättssalen i Moskva 12.7.2017.
Bildtext Khamzat Bakhajev, Temirlan Eskerchanov, Shadid Gubasjev, Anzor Gubasjev och Zaur Dadajev (från vänster till höger) i rättssalen i Moskva 12.7.2017.
Bild: EPA/YURI KOCHETKOV

De fem tjetenska män som i slutet av juni dömdes skyldiga för mordet på den ryske oppositionsledaren Boris Nemtsov fick idag fängelsestraff på mellan 11 och 20 år.

En domstol i Moskva konstaterade redan i slutet av juni huvudmannen Zaur Dadajev och hans fyra medhjälpare skyldiga till mordet på Nemtsov. Straffpåföljden dröjde fram till idag.

Dadajev, som ska ha skjutit ihjäl Nemtsov, fick 20 års fängelse, medan hans fyra medhjälpare Khamzat Bakhajev, Temirlan Eskerchanov och bröderna Shadid och Anzor Gubasjev fick mellan 11 och 19 år långa fängelsestraff.

De ska ha planerat och utfört mordet mot en utlovad betalning på 15 miljoner rubel (cirka 220 000 euro). Enligt ryska utredare ska Ruslan Muchudinov, som beställde mordet, ha flytt utomlands.

Dadajev var tidigare officerare i den tjetjenske ledaren Ramzan Kadyrovs specialstyrka. Muchudinov fungerade som chaufför för en av Dadajevs överordnade.

Shadid Gubasjev och Zaur Dadajev (till höger) i väntan på sina straff i rättssalen i Moskva 13.7.2017.
Bild: EPA/YURI KOCHETKOV

De fem tjetjenerna som nu dömts för mordet hävdar sin oskuld. De har återkallat tidigare bekännelser och förklarat att de gjordes under tortyr.

Mordoffret Nemtsovs anhöriga och anhängare anser att Kreml velat mörka vem som egentligen beställde mordet. De har bland annat krävt att den tjetjenske ledaren Ramzan Kadyrov ska förhöras om sin roll i mordet.

Ett porträtt av Boris Nemtsov på mordplatsen på årsdagen av hans mord 27.2.2015
Bildtext Ett porträtt på Boris Nemtsov på mordplatsen i Moskva.
Bild: EPA/ROMAN PILIPEY

Boris Nemtsov sköts ihjäl på kvällen den 27 februari 2015 alldeles i närheten av Kreml.

Nemtsov var en av president Vladimir Putins hårdaste kritiker och vid tiden före sin död undersökte Nemtsov det ryska deltagandet i konflikten i östra Ukraina.

Korrigering 13.7.2017 kl. 20.03: Ingressen rättades till fängelsestraff mellan 11 och 20 år, tidigare stod det 15 miljoner euro som rättades till rubel.

Diskussion om artikeln