Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland lämnade in protest efter Bäcks finalmiss – fick göra nytt kvalhopp

Från 2017
Uppdaterad 14.07.2017 07:00.
Kristian Bäck, Sverigekampen 2016.
Bildtext Kristian Bäck hoppade 753 i kvalet.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Medaljkandidaten Kristian Bäck fick endast ett godkänt hopp i längdkvalet i U23-EM i Polen. Det räckte inte till final. Bäck lämnade in en protest på grund av en arrangörsmiss och fick hoppa igen, men misslyckades.

Kristian Bäck hade en svår inledning på säsongen men då juni övergick till juli hittade han rätt.

Vasa IS-idrottaren tangerade sitt personliga rekord då han hoppade 795 i Jämsä den första juli. Det resultatet gjorde att han var rankingfyra inför U23-EM i Bydgoszcz.

Väl där slutade kvalet i besvikelse – och dramatik.

Bäcks första och tredje hopp var övertramp. I det andra tog han avstamp bakom plankan och landade på 753, som gav en 16:e plats då de tolv bästa gick vidare till final.

Protest inlämnad

Efter tävlingen ställde Kristian Bäck inte upp på intervju. Orsaken till besvikelsen var inte endast den egna prestationen – utan även en arrangörsmiss.

Bäck fick inte tillräckligt med tid att förbereda sig för det andra hoppet och Finland lämnade in en protest.

– När de tog bort konen och Kristian fick vit flagg visade klockan att det bara var 18 sekunder kvar, då det ska vara 60 sekunder, berättar tränaren Mikael Bäck till Yle Sporten.

– Han var tvungen att fara iväg i ganska kraftig motvind och det for lite till skogs. Han hoppade ganska långt bakom plankan, då vi inte hann vänta in vindar eller flytta märken.

Uppdatering klockan 15.53: Protesten gick igenom men istället för fribiljett till finalen, som Finlands lagledning bad om, fick Bäck göra det andra hoppet på nytt efter damernas trestegskval ungefär vid sjutiden i kväll.

Bäck misslyckades också i det sista kvalhoppet.

”Beklagligt”

Vad borde Kristian ha möjlighet att hoppa?

– På basis av vad han gjort på träning ska han helt klart kunna hoppa runt åtta meter. Det första hoppet i dag var cirka två cent övertramp och skulle långa vägar ha räckt till final.

Kvalgränsen var satt till 765 och den klarade sex hoppare. Filippo Randazzo från Italien var bäst med 804 vilket för inom honom som delad etta i Europa i åldersklassen den här säsongen.

Samtliga resultat från U23-EM i Bydgoszcz hittar ni här.

Diskussion om artikeln