Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Den idylliska sidan av Borgå visas upp i finska Solsidan

Från 2017
Uppdaterad 13.07.2017 20:22.
Inspelning av Onnela i Borgå.
Bildtext Mettes väninnor (Saara Kotkaniemi och Maarit Häkkinen) halar upp flamberade persikor i Muminparken.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

I den finska versionen av tv-serien Solsidan, Onnela, kan man se åstranden i Borgå och Muminparken. Skådesspelaren Pekka Strang har själv bott i Borgå under en tid och han tycker att staden är perfekt som inspelningsplats.

På torsdagen spelades några scener in i Muminparken under dagen och på kvällen drar filmteamet till åstranden för att filma.

Då Yle Östnylands reporter anländer till Muminparken håller en riktig mardrömsscen på att spelas in.

Inspelning av Onnela i Borgå.
Bildtext Väninnorna serverar köttfondue och flamberade persikor i ett scenario i Mettes huvud.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

I scenen föreställer sig Mette (i den svenska versionen Mickan) hur väninnorna radar upp köttfondue och flamberade persikor på parkbordet medan hon förskräckt tittar på. Mette känner sig otillräcklig då hennes vänner lyckas vara så perfekta och hela tiden prestera bättre än hon själv.

Borgå stad har varit tillmötesgående

Muminparken är full av kameror, luddiga mikrofoner, sladdar och tekniker. För att skapa ännu lite mer kaos springer statisterna i form av små barn omkring och roar sig i parken. Statisterna är från Borgå.

Inspelning av Onnela i Borgå.
Bildtext Muminparken var full av kamerautrustning.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

I juni spelades det in ett par scener vid åstranden i Borgå. De enda Borgåmiljöerna som kommer att synas i den färdiga tv-serien är åstranden och Muminparken.

Anu Hukka som är producent berättar att Borgå stad har varit till stor hjälp under inspelningarna.

– De har varit väldigt tillmötesgående och underlättat vårt arbete.

Som Solsidan men på finska

Tv-publiken kan förvänta sej att finska Onnela till mångt och mycket är identisk med Solsidan. Karaktärerna har fått nya namn, Mickan och Fredde heter Mette och Markus, och Alex och Anna heter Antti och Saara.

De som sett Solsidan kan räkna med att karaktärerna råkar ut för samma händelser i den nya finska produktionen.

En del saker har förstås modifierats för att passa in. Området Saltsjöbaden, ”Saltis” där de svenska karaktärerna bor har bytts ut till den fiktiva stadsdelen Poutaniemi, ”Poutis”.

En golfklubb har också bytts ut till en bastuklubb för att göra det mer finskt.

Flytt från Helsingfors till Borgå

I seriens början flyttar Antti med sin gravida fru Saara till Borgå som är Anttis hemstad. De flyttar från Helsingfors och de får anpassa sitt liv till den nya hemstaden Borgå som inte kan erbjuda samma möjligheter som Helsingfors.

– Att anpassa sig till den nya hemstaden är aningen svårt för dem, säger Anu Hukka.

Anledningen till att just Borgå valdes som inspelningsplats var att paret Antti och Saara skulle flytta från Helsingfors till en mindre stad. Hukka säger också att Borgå är en idealisk plats för att spela in en tv-serie som Onnela.

Inspelning av Onnela i Borgå.
Bildtext Borgå är idealisk för inspelningen av Onnela.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

– Det är soligt och idylliskt. Då vi spelat in här har vädret varit fint.

Onnela handlar om vardagen för två par, Mette och Markus och Antti och Saara. Även om Mette och Markus inte lever ett alldeles vanligt liv så stöter de på samma problem som alla andra par gör.

Även vänskapen mellan Markus och Antti är en viktig del av tv-serien.

Pekka Strang före detta Borgåbo

Pekka Strang som spelar Markus (i den svenska versionen Fredde) har själv bott i Borgå på 80-talet. För Strang är det trevligt att komma tillbaka till Borgå och han känner väl igen sig.

– Jag har bott här i tiderna och det känns väldigt trevligt att vara här och att inspelningarna görs här. Jag har sett en del gatunamn som jag fortfarande kommer ihåg.

Pekka Strang tror att Borgå fungerar bra som miljö för Onnela.

– Jag har aldrig varit i Saltis men den bilden man har av Borgå är åstranden och de vackra röda byggnaderna. Jag tycker att Borgå är ett utmärkt val, det är mytomspunnet och vackert.

Karaktären Markus som Pekka Strang spelar, är han aningen förtegen om. Innan Strang ska börja filma är han klädd i en grå, snofsig kostym och mörka solglasögon.

Pekka Strang
Bildtext Pekka Strang spelar Markus – eventuellt en finansbankir.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

– Vi ska se, kanske är han finansbankir och har ett hett temperament.

Pekka Strang säger att serien ofta snurrar kring de små problemen och detaljerna i vardagen.

– Det fina med serien är att små problem blir stora problem. I ett högre medelklassliv är det dagliga brödet inte den stora frågan utan vem som för barnen till dagis eller byter blöjorna det största innehållet i ens liv.

Han tror att serien ger en bra bild av samtiden och föräldraskapet.

Finns det skillnader mellan svensk och finsk humor?

– Det finns ett visst nordiskt klimat även om det är klart att det finns kulturella skillnader. Humorn är allmänmänsklig. Vi skrattar åt rätt så samma saker även om det kan ha en nyansskillnad.

Onnela kommer att sändas på MTV3 under våren 2018.

Diskussion om artikeln