Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finalplatserna rasslar in: Sprudlande glada diskusdamer – självsäker Samuelsson

Från 2017
Krista Uusi-Kinnala och Salla Sipponen efter kvalet, U23-EM 2017.
Bildtext Krista Uusi-Kinnala (t.v.) och Salla Sipponen klara för diskusfinal.
Bild: Yle / Markku Rantala

Finländarna gör väl ifrån sig i U23-EM i friidrott. Torsdagen gav åtta blåvita finalister – den sannolikt gladaste av dem alla hittas i diskusringen.

– Det känns helt svinbra! Det här är så fint, nej huhhu, pustar en oerhört glad Krista Uusi-Kinnala ut i Yle Sportens intervju efter diskuskvalet.

Hon var den mest oväntade – och samtidigt åtminstone utåt sett gladaste – finländaren att avancera till final i Bydgoszcz under torsdagen.

Uusi-Kinnala förbättrade sitt personliga rekord med 21 centimeter och slutade nia i kvalet med 51,92.

– Jag ville till final, men vågade inte riktigt på riktigt tro på det. Men kastet var jättebra, allting lyckades och så fick jag ännu till hjälp av vinden.

Sipponen sparade sig

I fredagens final går Uusi-Kinnala in utan press. Finlands andra finalkastare Salla Sipponen har däremot bara börjat.

Europafemman i åldersklassen, som debuterade i seniormästerskap i EM förra sommaren, klarade kvalgränsen (51,00) i den första omgången då diskusen landade på 52,11.

– Det var ett avslappnat kast, 51 var det enda jag var ute efter. Jag hade verkligen inte allt på spel ännu, formen är inte 52 meter utan närmare 60, så vi lägger in mera krut i morgon.

Kortison i ryggen för några dagar sedan

Sipponen sticker inte under stol med att hon är ute efter medalj i finalen. För det uppskattar hon att det krävs ett kast på 58–59 meter – men det ska vara fullt möjligt.

Hon kastade personbästa 57,39 för ett par veckor sedan men har sedan dess fått ny behandlig för den onda ryggen som stört henne längs året.

– Jag fick kortison i ryggen för tre dagar sedan, berättar Sipponen. Jag har levt med smärtan, men nu tar det inte ont att kasta, så allt är bra. Jag ska inte låta det störa i morgon.

Finlands tredje representant Vilma Paakkala slutade sextonde i kvalet och är utslagen. Finalen avgörs på fredag med start klockan 20.50.

Samuelsson vill under 10,30

Samuli Samuelsson fortsätter rada upp fina prestationer på herrarnas 100 meter. Sitt försöksheat på förmiddagen vann han på tiden 10,34 och följde upp det med seger även i semifinalen. Han var sjunde snabbast sammanlagt med 10,39.

– Starten var inte lika balanserad som i försöken, men jag tog ikapp killarna på slutet. Tiden var inte så värst bra men huvudsaken är att jag är i final, säger Samuelsson till Yle Sporten.

Samuli Samuelsson, U23-EM 2017.
Bildtext Samuli Samuelsson går in som utmanare i finalen.
Bild: Yle / Markku Rantala

Samuelsson konstaterar att han i finalen går in för att förbättra sjätteplatsen på 200 meter från U23-EM i Tallinn för två år sedan. Medalj är han inte sugen att prata om.

– Det kommer om det kommer, men inte ser jag att jag skulle ha så hemskt stora möjligheter. Bara jag får till ett likadant lopp som i försöken kvittar det var jag slutar.

Ett tydligt tidsmål till finalen är däremot 10,30, med vilket Eetu Rantala innehar det finländska rekordet i U23-klassen. Samuelsson är just nu trea med 10,32 – en hundradel bakom fem år yngre Samuel Purola.

– Jag har alla möjligheter att underskrida 10,30. Säsongens mål är att ta det där rekordet, men fast jag skulle göra det, kan det ändå hända att Samuel snor det senare. Men vi siktar på det i vilket fall som helst.

Finalen går av stapeln på fredag klockan 17.30. Därefter löper Samuelsson också försöksheat på 200 meter några timmar senare.

Första guldet till Spanien

Finland erövrade sammanlagt åtta finalplatser under öppningsdagen i Bydgoszcz. Förutom de ovannämnda tog sig hela herrsläggtrion vidare, medan spjutkastaren Oliver Helander ryckte upp sig i sista omgången.

Därtill hoppade Senni Salminen in som nia i trestegskvalet. Resultatet 13,12 är bara sex centimeter sämre än hennes personliga rekord från maj.

På torsdagen avgjordes även en final. Robin Ryynänen korsade mållinjen som elfte man på 10 000 meter med tiden 30.14,14. Guldet gick till Carlos Mayo från Spanien.

Här hittar du alla resultat från U23-EM i Bydgoszcz.

Diskussion om artikeln