Tyska politiker i gräl om G20-kravaller
Det har gått en vecka sedan G20-toppmötet inleddes i Hamburg, men den tyska politiska debatten kring mötet verkar inte ta slut. Efter de våldsamma kravallerna i Hamburg frågar man sig hur det här kunde hända och vem som bär ansvaret.
Sällan brukar det gå så hett till på tysk tv. Mitt i pågående debatt lämnar kristdemokraten Wolfgang Bosbach det tyska rundradiobolaget ARD:s sändning.
Bosbach som försvarar polisens agerande i Hamburg har fått nog av aktivisten och den tidigare gröna politikern Jutta Ditfurths kritik mot polisinsatsen och hennes åsikter om att polisens agerande fick situationen att eskalera.
Hur kravallmakare fritt kunde härja under G20-mötet, om man var för dåligt förberedd, eller om man har varit för naiv när det gäller vänsterextremism – det här är frågor som i Tyskland har debatterats i nästan det oändliga under den gånga veckan.
Ett förringat hot?
Från högerhåll har socialdemokraterna, de gröna och vänsterpartiet die Linke beskyllts för att man redan länge har förringat hotet från våldsamma vänsterextremister.
– Jag vägrar använda begreppet vänster för den här formen av terror. Det handlar om kriminalitet utfört av härjande band. Här finns inget politiskt, säger socialdemokraternas ordförande Martin Schulz.
Förbundskanslerskandidaten Schulz beklagar samtidigt att de politiska motståndarna genom den här debatten försöker plocka billiga politiska poäng inför valet i september.
Från kristdemokratiskt håll har man också attackerat Hamburgs socialdemokratiske borgmästare Olaf Scholz och krävt dennes avgång på grund av att han totalt missbedömde vad mötet skulle leda till.
Samtidigt glömmer kristdemokraterna ändå gärna bort att det var förbundskansler Angela Merkel som hämtade hela G20-kalaset till Tyskland och Hamburg.
En extra tillsatt grupp inom polisen försöker nu genom att gå igenom foton och videoupptagningar ta reda på vem som deltog i kravallerna.
Från politikerhåll kräver man hårda straff för de skyldiga och att man i hela Europa nu sätter upp ett register över extremister för att förhindra att något liknande händer på nytt.