Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

McConnells nya försök att fälla Obamacare också i motvind

Från 2017
Uppdaterad 14.07.2017 09:56.
Den amerikanska politikern Mitch McConnell.
Bildtext Den republikanska Mitch McConnell på väg tillbaka till senatkammaren efter att ha lämnat in sitt nyaste förslag till en hälsovårdsreform.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Senatens republikanska ledare Mitch McConnells nya försök att fälla och ersätta Obamacare möter fortfarande motstånd i de egna leden. Eftergifterna verkar varken övertyga de moderata eller de konservativa motståndarna.

Precis innan president Donlad Trump reste till Paris, på den franska kollegan Emmanuel Macrons inbjudan, hann senatens republikanska ledare offentliggöra att de snart skulle komma med en ny version av reformförslaget.

McConnell lät förlänga senatens session och skjuta upp dess sommarpaus till augusti för att försöka ro reformen iland.

Innan sin avresa hann presidenten uttrycka sitt missnöje över den långsamma processen i senaten och kräva att man nu skrider till verket för att fälla och ersätta Obamacare.

- Jag skulle vara mycket arg och många människor skulle vara mycket besvikna om senaten inte godkänner hälsovårdslagen, sade Trump till CBS News.

- Jag väntar på att lagen ska komma till mitt bord. Jag hoppas att de lyckas för de har lovat att göra det i åratal.

Demokratiska senatorer protesterar mot republikanernas försök att fälla Obamacare.
Bildtext Demokratiska senatorer protesterade mot republikanernas försök till att fälla Obamacare i slutet av juni.
Bild: EPA

Kompromissförslag

McConnells första försök mötte på stort motstånd i två falanger i det egna partiet genast då den offentliggjordes.

Enligt de konservativa gick lagen inte långt nog, och skar i allt för långsam takt i Medicaid-bidragen som hjälper de allra fattigaste att få hälsovård.

De mer moderata republikanska senatorerna, framförallt från delstater där många förlitar sig på Obamacares utvidgade Medicaid-program, ansåg att den gick för långt och skadade för många.

Också avskaffandet av de förhöjda skatterna för de rikaste amerikanerna och hälsovårdsindustrin i McConnells förslag fick flera moderater att lägga sig på tvären.

Då kongressens budgetbyrå uppskattade att reformen skulle kosta 22 miljoner amerikaner tillgången till hälsovård, vände sig också allmänheten emot reformen.

De senaste mätningarna ger reformen mellan 12 och 17 procents stöd nationellt.

Donald Trump den 1 juli 2017.
Bildtext Att fälla Obamacare är ett av president Donald Trumps vallöften.
Bild: EPA/OLIVIER DOULIERY / POOL

Inte övertygade av ny version

McConnells andra försök att uppfylla republikanernas löfte om att fälla och ersätta Obamacare verkar inte bemötas bättre.

Det nya förslaget kan innebära att något färre drabbas, då den utvidgar skattelättnader för en del låginkomsttagare som köper sjukförsäkringar.

Det inför också sjukförsäkringar som kostar mindre, men är samtidigt mycket mindre heltäckande, vilket också kan hjälpa en del att få åtminstone något slags skydd.

Den nya versionen bibehåller ändå de skatter Obamacare, eller ACA som lagen egentligen heter, införde för att täcka de ökade kostnaderna.

Det är ett rött skynke för de mer konservativa senatorerna som Ted Cruz och Rand Paul.

Samtidigt är nedskärningarna i Medicaid-programmen så gott som oförändrade, vilket lär hålla senatorer som Susan Collins i motståndarlägret.

- Fortfarande djupa nedskärningar i Medicaid i lagförslaget i senaten. Tänker rösta mot att föra lagen till debatt. Redo att jobba med republikaner och demokrater för att åtgärda felen med ACA, skrev Collins på twitter.

Republikanerna har en majoritet på bara två senatorer, vilket betyder att tre motståndare i det egna lägret räcker för att fälla förslaget.

För tillfället tros åtminstone åtta senatorer rösta nej om lagen kommer till omröstning.

Sista försöket?

McConnells andra försök att få till stånd en republikansk hälsovårdsreform lär bli hans sista om man får tro experterna.

Flera andra förslag som inte fäller Obamacre men genomför en del förändringar är på gång.

Demonstration mot Trumpcare.
Bildtext Demonstration mot Trumpcare i början av juli i New York.
Bild: Erik McGregor / Pacific Press / Barcroft Media/ All Over Press

Partikamraterna Lindsey Graham och Bill Cassidy lyckades offentliggöra planer på en egen reform precis före McConnell hann få ut sitt nya förslag.

Om McConnell alltså inte lyckas övertyga motståndarna i de egna leden före senaten avbryter sitt arbete i augusti, lär det ge de andra reformplanerna tid nog att ta form och börja tävla med McConnells om uppmärksamhet och stöd.

Det skulle också innebära en massiv prestigeförlust för McConnell, och en förlust i inflytande som kan göra det ytterst svårt för honom att börja samla stöd för ett tredje försök.

En sådan förlust spekuleras till och med kunna kosta honom posten som republikanernas ledare i senaten.

Det skulle också vara ytterligare en stor förlust för president Trump.

Att fälla och ersätta Obamacare var bland hans viktigaste kampanjlöften och ett han antogs kunna uppfylla med en majoritet i både senaten och representanthuset bakom sig.

Diskussion om artikeln