Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tragiskt slut för treåriga hunden Maxi - "Svårt att få tag på veterinär när läget är akut"

Från 2017
Uppdaterad 14.07.2017 09:26.
Gatuskylt där det står veterinär, eläinlääkäri.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/ Nora Engström

Det finns bara en jourhavande veterinär i Vasaområdet som är skyldig att ta emot patienter, säger veterinär Tiina Anttila vid Vasa Stad. Det här kan vid större helger leda till svårigheter vilket Sofia Kitinoja med familj fick uppleva då hunden Maxi behövde akut hjälp. Tyvärr blev det ett tragiskt slut.

Det här är Sofia Kitinojas berättelse:

- Jag och barnen åkte till Florida några dagar efter att skolan hade slutat. Min man jobbade i Finland ännu i två veckor och var hemma med våra hundar under tiden.

- När han var ute på promenad med Maxi som var tre år började Maxi plötsligt tappa balansen. Då tog min man honom till en privat veterinär och där misstänkte de att han hade skadat ryggraden. Då fick han medicin för värk och inflammation.

Då Sofia Kitinojas man kom till Florida tog i stället deras kusin hand om hundarna.

- På midsommarnatten blev min kusin väckt av att Maxi hade fått ett epilepsianfall. Efteråt fick han ännu fyra anfall nästa natt.

hunden maxi i gräset
Bildtext Hunden Maxi.
Bild: Privat/Sofia Kitinoja

Klockan sex på morgonen ringde kusinen till journumret som hon hittade på nätet.

- Sen väntade hon i tio minuter på att få svar på vad hon skulle göra och samtalet kostade tre euro per minut. Då hon kom fram meddelade de att de inte kan hjälpa henne på något sätt, att hon var tvungen att söka fram en nummer till jourhavande veterinär och ringa klockan åtta då de öppnade.

Kusinen ringde vidare på nätet till flera nummer utan resultat, men så till slut ringde de från en privat veterinärklinik och bad henne att komma dit. Där tog de några prover och misstänkte att det var någonting med hjärnan. De föreslog för kusinen att hon följande morgon skulle föra honom till ett privat djursjukhus i Helsingfors, för att ta bilder på hjärnan.

Men sjukhuset var stängt över midsommarhelgen.

Maxi fick då epilepsimedicin och sedan var de bara att åka hem och avvakta läget.

- Nästa morgon, på lördagen, vaknade han inte ordentligt. Han var helt borta, reagerade inte på någonting och låg bara och sov. Men han andades nog fortfarande.

Kitinoja ringde då till hundens uppfödare, Camilla Knipström, som tyckte att symptomen visade på en eventuell hjärnhinneinflammation. Knipström tyckte att det var konstigt att veterinären inte hade undersökt något sådant.

Då blev det bråttom att få Maxi till en veterinär igen.

Ingen svarade

De ringde till samma växel som tidigare, men ingen svarade.

Kitinoja började snabbt googla men hittade ingen bra information om jourhavande veterinärer. I panik skrev hon ett inlägg i en facebookgrupp och bad om hjälp att hitta någon som var i jour.

- Vi fick massor med förslag och flera nummer som vi kunde pröva. Vi och vår moster ringde alla nummer vi fick. Men inget svar.

sofia kitinoja i randig skjorta framför en svartblommig vägg
Bildtext Sofia Kitinoja
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

Till slut fick de ändå tag på en veterinär i Smedsby som kunde ta emot Maxi.

Veterinären frågade direkt om de var beredda att föra Maxi till djursjukhuset i Helsingfors som hade öppet hela helgen, eftersom det bara var där man kunde ta magnetbild på hjärnan. Det var de nog och Kitinoja hade en bekant som kunde ta Maxi dit nästa dag med tåget.

Men till djursjukhuset behövdes det en remiss och det fanns det inte möjlighet att få.

- Veterinären ringde till Helsingfors, men de hade så långa köer att de inte hade möjlighet att ta emot hundar från en annan ort.

- Då finns det en regel att om veterinären inte har möjlighet att ordna hjälp som behövs omedelbart så då måste djuret avlivas så att det inte lider.

"Långt för ett sjukt djur att resa till Helsingfors"

Både Sofia Kitinoja och hunduppfödaren Camilla Knipström anser att det borde finnas bättre utrustning för att kunna göra akuta ingrepp också närmare Vasaregionen.

Camilla Knipström har många gånger varit tvungen att åka från Vasa vid akuta fall.

- Det är nog besvärligt. Jag har varit tvungen att sätta hunden i bilen och åka hem till någon veterinär som har kommit och hjälpt, när man inte hunnit vänta på att någon skulle svara i jourtelefonen.

camilla knipström framför en svartblommig vägg
Bildtext Hunduppfördaren Camilla Knipström.
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

- Det skulle behöva finnas en klinik nära som har öppet dygnet runt. Ett ställe där alla vet att dit kan de åka när det blir akut, att dörren skulle vara öppen och någon skulle ha dejour och utrustning framför allt.

- Nu är det ju nästan så att man inte vågar föda upp eller ha några djur här i Vasa.

Förslag: Bättre och mer omfattande växel

Kitinoja anser att växeln kunde bli mer omfattande.

- Den jourerande växeln borde förena en till en jourhavande djurläkare eller åtminstone få information om vem som är i jour och sedan få ett telefonnummer.

"Hört att många andra också upplevt problem"

Innan händelsen med Maxi inträffade hade nog Kitinoja hört om liknande akuta fall och det är många som efteråt sagt att de drabbats av liknande.

- Jag har hört om otroligt många fall bara de senaste dagarna. Oftast blir man skickad till Tammerfors, Esbo och Helsingfors, och ifall de inte har farit dit så har det slutat dåligt.

Bara en jourhavande veterinär i området

Vid Vasa stads smådjursklinik säger veterinär Tiina Anttila att det inte är någon brist på veterinärer och att läget faktiskt är bättre än bara för några år sedan.

Men större helger kan vara problematiska, eftersom det bara är en människa som jobbar som jourhavande veterinär i Vasaområdet, säger Anttila.

veterinär tiina anttila står bakom ett skötbord med veterinärredskap i bakgrunden
Bildtext Tiina Anttila.
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

Hon säger att man nog försökt föra fram att det skulle behövas flera veterinärer i jour, speciellt eftersom det inte finns någon reserv ifall jourhavande veterinär råkar ut för en olycka.

- Om en hästspark eller en bilolycka inträffar finns det ingen reserv.

- Vi har nog varit rädda flera gånger att det skulle hända någonting. Inte är vi så unga mera heller vi som jobbar här.

Största orsaken att det inte blir någon förbättring är finansiella orsaker, säger Anttila.

- Den ekonomiska situationen ser inte så bra ut nu och jag tror inte heller att kommunerna vill satsa så mycket på djurvården som det kanske skulle behövas.

- Därför har jag nog inte heller någon bra lösning på det här.

Uppdaterad 09:26 med en ny bild av hunden Maxi.

Diskussion om artikeln