Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Näthatet ett hot mot demokratin

Från 2017
Uppdaterad 16.07.2017 14:48.
swedish journalist, fb-group #Iamhere
Bildtext Mina Dennert, svensk journalist som fick nog av näthatet och startade FB-gruppen #jagärhär.
Bild: Mina Dennert

Mina Dennert är en svensk journalist som brinner för att rensa bort näthat och okunskap från den digitala världen. Hon fick nog av hatarna och propagandaspridarna och startade Facebook-sidan #jagärhär, för att börja sitt krig mot näthatet.

Ett år senare har hon samlat över 70 000 användare som alla vill samma sak – nyansera informationen på sociala medier och slå tillbaka mot näthatet.

Sprids som en löpeld

Att näthatet sprids som en löpeld visar också en nypublicerad rapport som tagits fram på initiativ av Nordiska ministerrådet.

”Näthat har blivit en del av människors vardag och det är så omfattande att det hotar demokratin.” lyder sammanfattningen av deras rapport.

Men vilka är det då som sprider näthatet? Mina Dennert förklarar:

- Det finns en pytteliten klick som står bakom mängder av hatgrupper. På Facebook har vi ungefär hundra grupper. Ofta heter de något i stil med granskning, sanningen eller nyheter.

Propaganda blir sanning

De här sidorna drivs ofta av ett fåtal person som har tiotal olika konton på till exempel Facebook. Där publicerar de nyhetsliknande material och går till attack mot etablerade journalister, forskare och politiker.

Det stora problemet är den stora gruppen av människor som de här sidorna engagerar, menar Mina Dennert.

- Den här gruppen är inte speciellt medveten om vad det är de gör när de sprider falska nyheter. Eller så förstår de inte att de är utsatta för propaganda.

Jag tror många känner att ”jag orkar inte med det där"...

Mina Dennert

De goda rösterna tystnar

Näthat och hot på nätet är så allvarligt att det hotar att tysta röster i det offentliga rummet, skriver Nordisk information för kunskap om kön, NIKK, i sin rapport.

Även Mina Dennert varnar för att de ”goda” rösterna tystnar.

- Jag tror många känner att ”jag orkar inte med det där”, om de ser någon hatkommentar och istället väljer att klicka sig bort.

Näthat och hot på nätet påverkar vår vardag i hög utsträckning, vilket kan ha allvarliga följder, säger Mina Dennert.

I Sverige har #jagärhär samlat över 72 000 människor som hjälps åt att leta upp näthat och felaktig information och istället bidra med mera reflekterande information och kommentarer.

Handlingsplan

Initiativet har spridit sig till både Tyskland, England och Finland. Den finska sidan heter #Olentäällä och har i dagsläget över tusen anhängare och skaran växer ständigt.

När Mina Dennert först kom på idén kunde hon inte ens drömma om vilket gensvar hon skulle få. Den svenska regeringen har i dagarna antagit en handlingsplan mot näthatet och uppmuntrar till civilkurage på nätet.

Mina Dennert

Ålder: 41 år.
Bor: Göteborg, Sverige
Familj: Man och tre barn.
Arbete: Journalist, författare, driver föreningen och Facebookgruppen "jagärhär.
Intressen: Segling, utförsåkning, film, konst.
Aktuell: Grundare av Facebookgruppen #jagärhär som firar ett år och etablerat sig här i Finland.

Lyssna på hela intervjun med Mina Dennert här nedan.

Vega Söndag: "Näthat är ett hot mot demokratin"

8:39

Lyssna också till:

Vega Söndag: Unga hårt utsatta för nätmobbning

12:20

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln