Ambulansbussar kan kanske ersätta hälsocentraler i framtiden
Då patienter ska ta sig till och från sjukhus sker transporterna i Finland idag främst med ambulans och taxi men i Norge och Sverige har man i allt större utsträckning börjat använda ambulansbussar.
- Bussarna är kostnadseffektiva då man kan transportera större mängder människor med dem på samma gång och dessutom bekvämare än i en ambulans, säger Volvo Norges försäljningsrepresentant Zoran Cvijanovic. Bussarna är dessutom fullt utrustade för akutvård och har både sitt- och liggplatser, så säkerheten är garanterad.
Specialutrustade turbussar sköter transporterna
Sjukvårdsdistrikten i Norge har sedan en tid tillbaka konkurrensutsatt transporterna och idag är det specialutrustade turbussar som kör patienterna som till och från sjukhusen på många håll i Norge.
Enligt beräkningar gjorda av Norges hälsomyndigheter har sjukvårdsdistrikten lyckats spara nästan 2 miljoner euro i året genom att byta taxi och ambulans mot ambulansbussar.
- Passagerarna är dessutom nöjdare visar våra kundenkäter och vi kör de här linjerna nu inledningsvis fem år, säger Jan Robert Juvet som är delägare i Geilo Turbusser AS som är ett av de bolag som kör patienter till sjukhusen i området kring Oslo. I bussarna bjuds det på mat och dryck och ombord finns alltid läkare och sjukvårdare som tar hand om patienterna.
Ambulansbussarna inledde sin verksamhet i Norge i januari 2013.
I Finland fortsättningsvis ambulans eller taxi
Att ambulansbussarna har fått fotfäste i Norge och Sverige beror till viss del på omorganisering och nytänk inom patientlogistiken.
I Finland har intresset varit lamt och vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt tror man inte på ambulansbussen som ett alternativ till taxi och ambulanser inom patienttransporterna.
- Det skulle kräva för mycket i nuläget och dessutom borde alla avdelningar skicka eller hämta sina patienter samtidigt för att vi skulle kunna nå samma inbesparingar som man har gjort i Norge, säger Tomi Nieminen som är chef för förstahjälpenverksamheten vid ÅUCS.
Nieminen tror däremot att ambulansbussarna i framtiden kunde ersätta hälsocentralerna på glesbygden och fungera som mobila lösningar.
- I och med vårdreformen måste vi se på alla alternativ och här kunde ambulansbussarna ha en nisch, säger Nieminen. De kunde användas som så kallade hälsopunkter och kanske ersätta hälsovårdscentralerna och rulla in i byarna på regelbunden basis med läkare och sjukvårdspersonal.
Carrus Delta ser möjligheter till tillväxt
Många av ambulansbussarna som används i Norge och Sverige har tillverkats på Carrus Deltas fabrik i Lundo utanför Åbo.
Här hoppas man på ökat inhemskt intresse eftersom det skulle betyda mera jobb på orten.
- I år tillverkar vi nio ambulansbussar som alla går till Norge och förhandlingar pågår med flera parter runtom i Norden, säger verkställande direktör Petteri Vuori.
Vad tror du om ambulansbussar som ersätter hälsocentraler?
- Allt är möjligt och vi kan bygga och utrusta bussarna med nästan vad som helst, säger Vuori. Det är helt upp till beställaren att bestämma vad som behövs och krävs men vi har exempelvis utrustat en buss med allt som behövs för en tandklinik.