Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Tänkte dra till Afrika för att slippa höra om hela skiten”

Från 2017
Uppdaterad 14.07.2017 13:50.
Linda Sällström.
Bildtext Linda Sällström tänkte länge bojkotta EM i Nederländerna.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Finlands uteblivna EM-slutspelsplats tog hårt på damlandslagsspelarna Linda Sällström och Julia Tunturi. Hur ska Finland klara sig i fotbollskonkurrensen i framtiden? Vi behöver bättre och fler tränare, säger före detta spelaren Anne Mäkinen.

Julia Tunturi var skadad och hjärtekrossad. Linda Sällström smidde en flyktplan till Afrika. Annika Kukkonen beskriver det hela som riktigt, riktigt jobbigt.

Finland tappade 2–0 till 2–3 mot Portugal och förlorade stort mot Spanien i EM-kvalet. Finland hade alla chanser att ta sig till mästerskapet – men föll på målsnöret.

– Min första tanke då vi missade EM i höstas var att jag drar till Afrika så slipper jag höra om hela skiten. Och så har det känts hela vintern – jag har varit bitter, så tanken var länge att jag bojkottar EM, säger Linda Sällström till Yle Sporten.

Linda Sällström
Bildtext Sällström tog EM-missen hårt.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Planerade livet kring EM-deltagande

Sällström håller först nu att komma över besvikelsen och kan i dagsläget se fram emot EM i Nederländerna. Många andra fick också bita i det sura äpplet i höstas.

Annika Kukkonen säger att hon fortfarande är besviken. Finland hade deltagit i tre raka EM-turneringar inför kvalet och Kukkonen hade förväntat sig ett nytt deltagande.

– Jag hade ju planerat hela livet utifrån att vi skulle vara med där. Sedan skulle man kunna tänka sig att lägga av eller fortsätta med fotbollen. Man fick inte riktigt den avslutning man ville, så det kommer att kännas jobbigt, säger Kukkonen.

Tunturi är inne på samma linje: det var hjärtekrossande att missa EM, säger hon.

Julia Tunturi, TPS träningar, våren 2017.
Bildtext Unga Julia Tunturi är ett av Finlands framtidsnamn.
Bild: Yle/Janne Isaksson

Lösningen enligt Mäkinen: Förebilder och bättre tränare

Hur ska man försäkra sig om att den uteblivna slutspelsplatsen blir en engångsföreteelse? Anne Mäkinen var länge en trotjänare i landslaget och har följt med damernas uppgång och fall från första parkett.

Hur ska Finland komma ifatt igen?

– Vi behöver bättre och fler tränare för flickor i alla åldrar. Vi behöver spelare som spelar i topplagen i Europa. Som Tinja-Riikka Korpela. Det är steg som måste tas ifall vi ska hänga med i utvecklingen. Vi har just nu ett ungt och lovande lag. Vi har talanger som jobbar stenhårt, säger Mäkinen.

Finland har inte råd att slösa bort talanger. Det är viktigt för oss att ta hand om dem, menar Mäkinen.

– De måste ha en utmanande miljö i en vardag som fungerar för dem. Det är lätt att säga men det är tufft. Men det känns positivt just nu.

Jag hoppas först och främst att finska ligan blir ännu jämnare och tuffare. Att man redan i ung ålder får bra matcher.

― Annika Kukkonen

Finländska ligan räcker inte till

Landslagsmittfältaren Kukkonen spelar för Djurgården i Sverige. Hon menar att den finländska ligan måste bli bättre för att spelare ska få rätt sorts stimulans och utmaning.

I år är det jämnt i toppen, men 2015 och 2016 var det knappt en kamp om guldet: PK-35 dominerade totalt.

– Jag hoppas först och främst att finska ligan blir ännu jämnare och tuffare. Att man redan i ung ålder får bra matcher. Det brukar bli så att man hamnar i ett bra lag och så vinner man matcher med 6–0 eller 8–0. Där utvecklas man inte lika bra som utomlands.

Kukkonen skulle gärna se fler utlänningar i Finland för att höja nivån på spelet.

Annika Kukkonen i Djurgårdens tröja.
Bildtext Annika Kukkonen håller till i Damallsvenskan, en bättre liga än den finländska.
Bild: imago/Bildbyran/ All Over Press

Julia Tunturi skulle gärna göra som Kukkonen och lämna den finländska ligan.

– Jag vill absolut flytta utomlands för att spela och träna i en tuffare i miljö. Det är bara en tidsfråga. Det gäller att vara målmedveten och ha tålamod, säger 1996-födda Tunturi.

Något måste göras ifall vi ska vara med i EM-turneringar och kanske någon också ta oss till ett VM.

― Linda Sällström

Sällström: Halkar efter mer och mer

Sällström har inga direkta svar på varför Finland inte hänger med i konkurrensen.

– Det där är en jättebra fråga som jag har ställt mig själv och andra. Jag vet inte riktigt. Jag har inga bra svar. Jag hoppas att någon på Bollförbundet har svaret.

Faktum är att konkurrensen inte kommer att bli lättare. Andra länder satsar allt mer på damfotbollen och Finland måste göra en kursändring för att kunna vara slagkraftigt i framtiden.

– Det känns som att vi halkar mer och mer efter. De andra landslagen tar allt större kliv framåt och vi hänger inte riktigt med i utvecklingen. Något måste göras ifall vi ska vara med i EM-turneringar och kanske någon också ta oss till ett VM, säger Sällström.