Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland protesterade mot ”domarfars” – Akilles häcklöfte diskat i EM

Från 2017
Uppdaterad 14.07.2017 15:28.
Viktor Kantele, PNG 2017.
Bildtext Viktor Kantele blev diskvalificerad i U23-EM. (Arkivbild)
Bild: Yle / Tomi Hänninen

Borgå Akilles häcklöpare Viktor Kantele fick en kanonstart i försöksheaten på 110 meter häck i U23-EM i Bydgoszcz. Trodde han. I stället diskvalificerades han för tjuvstart – vilket Finland lämnade in för protest för.

Kantele var snabbast ur blocken och över första häcken innan det abrupt tog stopp. Lovisabon blev diskvalificerad för tjuvstart – något han hade svårt att förstå.

– Jag reagerade på skottet, jag tycker inte det ska vara tjuvstart, säger Kantele till Yle Sporten. Reaktionstiden som visades var 0,087 (gränsen 0,1), så det var inte fast i mycket.

Det som orsakade ytterligare frustration i det finländska lägret var att heatet efter Kanteles diskning sköts tillbaka två gånger till – men syndarna (Polens Dawid Zebrovski och Spaniens Antonio Garcia) tilldelades endast varningar.

– Det var helt samma grej för dom, så jag tycker det ska vara gult kort för mig också, konstaterar Kantele besviket.

Ursnabba reaktioner

Finland lämnade snabbt in en protest, som till slut inte gick igenom. Kanteles tränare Lars Fagerholm berättar att man ville vända på alla stenar.

– Det finns ett par saker. Ena är det som ögat ser och det som Kantele själv säger, att allt var normalt och att han inte lossnade från banan och blocken överhuvudtaget, inleder Fagerholm.

– Den andra orsaken är varför inte de följande, som också hade för kort reaktionstid, fick röda kort. Vi vill utreda det här, så vi får klarhet i ärendet. Att man inte harmar sig sen efteråt.

Kantele säger att han reagerade på skottet, har han faktiskt så snabba reaktioner?

– Han ligger precis vid minimigränsen från tävling till tävling, berättar Fagerholm. En annan diskussion är om gränsen verkligen är rätt och om tekniken alltid funkar, vilket jag i och för sig inte tvivlar på här.

Också Jussi Ihamäki, som bland annat tränar topphäcklöparna Viivi Lehikoinen och Lotta Harala, förargar sig över Kanteles situation.

– Det harmar jättemycket å idrottarens vägnar, när en länge efterlängtad EM-resa förstörs av en domarfars, skriver Ihamäki på Twitter.

”Idrott är idrott”

Inga semifinaler löptes på 110 meter häck i Bygdoszcz och för final skulle Kantele varit tvungen att hyvla sju hundradelar på det personliga rekordet 14,18 han sprang i Jämsä för ett par veckor sedan.

– Det är ganska surt, säger 20-åringen. Jag skulle kunnat ta mig till final genom att bättra på lite från Jämsäs tid, så allt var möjligt. Men det är sånt här ibland.

Tränaren Fagerholm påminner att Kantele på basis av sin ålder får delta i U23-EM också om två år. Nu gäller det att lämna besvikelsen bakom sig och blicka framåt.

– Det är klart det alltid är en besvikelse om man inte får springa ett helt lopp i säsongens huvudtävling, men idrott är idrott.

EDIT kl. 15.07: Artikeln uppdaterad med beskedet att protesten inte gick igenom.

Diskussion om artikeln