Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tarja Halonen vill stoppa avvisningar tillfälligt

Från 2017
Uppdaterad 14.07.2017 15:58.
Tarja Halonen om avvisningen av den psykiskt sjuka irakiern - Spela upp på Arenan

Finland avvisar fortlöpande personer som fått nekande besked på sina asylansökningar. Avvisningarna har väckt reaktioner, i synnerhet fallet med en psykiskt sjuk irakier. President Tarja Halonen vill se ett tillfälligt stopp för avvisningarna.

– Jag säger inte att vi måste ge varenda en människa asyl, men jag hoppas avvisningarna kunde stoppas tillfälligt, säger Halonen till Yle Nyheter.

Enligt Halonen är det överhängande avvisningshotet en oskälig påfrestning för de som söker asyl, då de redan går igenom en tung asylprocess.

– De måste vänta länge för att få veta deras och deras familjers öde, och dessutom fullt medvetna om det osäkra läget i deras hemländer. Det måste vara oerhört stressande, säger Halonen.

Halonen tycker också det är självklart att psykiskt sjuka människor inte ska tvångsavvisas.

– Jag säger inte att vi måste acceptera var och en, men vi måste också förstå att situationen blir värre och värre hela tiden.

Hur tycker du att Finland har skött flyktingsituationen?

– Efter chocken tycker jag att vi handlade ganska väl, men nu på sistone har jag varit mer och mer oroad när systemet är så starkt politiskt styrt att man måste sända tillbaka folk. Hoppas att god förvaltningssed kunde förverkligas också i det här senaste fallet.