Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Medaljförväntningarna stiger: Finländsk släggdam bäst i kvalet

Från 2017
Krista Tervo, Kuortane 2017.
Bildtext Krista Tervo går in som medaljfavorit i finalen.
Bild: SUL / Anssi Mäkinen

Sju av tretton finländare tog sig vidare under fredagens förmiddagspass i U23-EM i friidrott i Bydgoszcz. Det största formbeskedet gav Krista Tervo som vann damernas släggkval.

Den första släggan stannade i buren, men den andra bar desto längre. Krista Tervo slog till med 67,98 i sitt andra kvalkast, bara 29 centimeter sämre än hennes färska personbästa.

– Ett helt avslappnat kast. Jag kände åtminstone inte av någon nervositet mera, det fick jag utlopp för i det första kastet, säger Tervo till Yle Sporten.

Hon var en knapp halvmeter bättre än kvalets tvåa, Italiens Sara Fantini. Tervo är femma i Europastatistiken i åldersklassen i sommar med det personliga rekordet 68,27.

Hon är ändå försiktig med att måla upp stora medaljförhoppningar.

– Finalen får gå som den går, eller nå… Alltid hoppas man ju att det går bra. Åtminstone går jag in för att kämpa om poängplacering (topp-8). Därifrån får vi sen se vidare.

Vad tror du krävs för medalj?

– Säkert omkring 67–68 meter, kanske till och med mera. Det beror helt på hur de andra kastar.

Vad tänker du om dina egna medaljchanser?

– Inte vet man aldrig, men jag är ganska hård på att klåpa, så vi får se, skrattar hon.

Tervo var fyra i U20-VM på samma stadion förra sommaren bakom bronsdamen Suvi Koskinen, som tog sig vidare till lördagens final som tolfte och sista kastare med resultatet 63,60. Inga Linna blev utslagen.

Hurske missnöjd femma

På damernas 100 meter häck var Reetta Hurske tvåa i sitt heat och delad femma totalt med det tangerade årsbästat 13,47. Trots det var hon inte odelat belåten.

– Jag är inte helt nöjd. Förhållanden är jättebra, banan likaså, men jag bara kommer ingenstans. Men semifinal var huvudmålet i det här loppet, vi får se sen hur det går i kväll, säger Hurske.

Reetta Hurske, EM 2016.
Bildtext Hurske hoppas på bättre fart i semifinalen.
Bild: SUL

Hurske, som var med i både EM i fjol och inomhus-EM i vintras bland seniorer, har inte kommit i närheten av sitt personliga rekord 13,16 i sommar.

– Jag vet inte vad det beror på. Träningen har gått väldigt bra, men sen får jag inte till den rätta laddningen i tävling. Men jag hoppas jag åtminstone kommer mycket närmare rekordet i kväll.

Hur ser du på dina finalchanser?

– De borde vara bra. Alla har en lång dag med försöksheat klockan tio och semifinal först halv nio på kvällen, så allt är helt öppet. Men så mycket litar jag ändå på mig själv att finalplatsen ska komma.

Helsingfors IFK:s Cecilia Sandell blev utslagen i försöksheaten med tiden 13,96. På herrarnas korta häck diskvalificerades Borgå Akilles Viktor Kantele på grund av en tjuvstart, vilket Finland lämnade in en protest för.

Två stavherrar till final

I herrarnas stav avancerar Tomas Wecksten och Tommi Holttinen till final tack vare lyckade hopp på 425, medan Urho Kujanpää – som var åtta i deltagarstatistiken inför EM – stannade på 500. Finalen avgörs på söndag.

I damernas höjd hoppar i sin tur Elina Kakko final på söndag efter 179 i kvalet. Gabriela Kosonen rev ut sig på samma höjd och missar finalen som första dam.

Fredagsförmiddagens sista finländare i elden var Eveliina Määttänen och Emma Koistinen på 400 meter häck. Määttänen sprang nytt årsbästa 58,85 och tog sig vidare på tid, medan Koistinen (59,77) slogs ut.

Fullständiga resultat hittas här.

Diskussion om artikeln