Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Många blir utan studiebostad i Helsingfors i höst - intresset större än i fjol

Från 2017
En nyckelknippe hänger i låset på en öppen dörr.
Bildtext Arkivbild. Hoas förväntar sig ta emot över 10 000 bostadsansökningar i sommar men bara 2 500 bostäder blir lediga till hösten.
Bild: Mostphotos/Deyan Georgiev

Helsingforsregionens studentbostadsstiftelse Hoas har i sommar tagit emot fler bostadsansökningar än förra sommaren. Hoas förväntar sig ta emot över 10 000 ansökningar i sommar. Endast 2 500 bostäder blir lediga i höst.

Enligt Hoas vd Matti Tarhio hade Hoas i augusti 2016 tagit emot ungefär 9 100 bostadsansökningar. Nu har Hoas redan hunnit ta emot ungefär 8 800 ansökningar, trots att största delen av ansökningarna enligt Tarhio först skickas in i augusti.

– Tyvärr kommer vi inte att kunna erbjuda en bostad åt alla sökande, säger Tarhio.

Det stora antalet ansökningar beror enligt Tarhio på olika saker. Bland annat ändrade Hoas i fjol sina ansökningsregler så att studerande nu direkt kan ansöka om en etta. Tidigare kunde studerande inte ansöka om en etta innan de först hade bott i ett studentrum i minst sex månader.

Tarhio säger också att prisnivån på den fria bostadsmarknaden bidrar till större efterfrågan på studiebostäder. Enligt Tarhio är bostäderna på den fria marknaden ofta 20–30 procent dyrare än studiebostäderna.

Robot påskyndar ansökningsprocessen

Antalet obehandlade ansökningar var för ett år sedan 2 500 stycken. För tillfället har Hoas bara cirka 1 300 obehandlade ansökningar. Det här säger Tarhio att beror på att Hoas har tagit i bruk ett system som automatiskt behandlar bostadsansökningarna.

– Den automatiska behandlingen av ansökningar påskyndar behandlingsprocessen avsevärt, menar Tarhio.

Antalet studerande som ansöker om en kompisbostad har ökat mer än dubbelt jämfört med läget i fjol. Däremot har antalet ansökningar om delade bostäder minskat sedan förra året.

Det här menar Tarhio att antagligen beror på att Hoas har tagit i bruk ett program där studerande kan hitta en rumskamrat.

– När den studerande väl har hittat en person att dela bostad med kan de sedan gemensamt ansöka om en kompisbostad, säger Tarhio.

I en kollektivbostad kan de studerande inte påverka vem de bor med. De får heller inte på förhand veta vem de kommer att ha som rumskamrat.

Studerande som bor i Hoas bostäder blir inte utan bostadsbidrag

När studerande bor i Hoas gemensamma bostäder behöver de inte bekymra sig över de nya förändringarna i de studerandes bostadsbidrag. Studiestödet kommer nämligen från och med augusti i år inte längre att innehålla ett bostadstillägg. I stället måste studerande ansöka om det allmänna bostadsbidraget.

– I Hoas delade bostäder och kompisbostäder får varje studerande separata hyresavtal. Då blir de inte utan bostadsbidrag, säger Tarhio.

Enligt Tarhio är det på den privata marknaden vanligt med ett hyresavtal per hushåll. För att få allmänt bostadsbidrag bör man kunna uppvisa ett separat hyresavtal och därför säger Tarhio att många studerande som bor gemensamt i privata bostäder också blir utan bostadsbidrag.

Diskussion om artikeln