Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Efter avslutad karriär och vatten i knäna – nu har Cecilia Sandell gjort mästerskapsdebut

Från 2017
Cecilia Sandell, U23-EM 2017.
Bildtext Cecilia Sandell gjorde sin första stortävling i Bydgoszcz.
Bild: Yle / Markku Rantala

Hon hade aldrig inför säsongen trott på sina chanser till U23-EM – men plötsligt var hon där. Ekenäsbördiga Cecilia Sandell hann redan avsluta karriären men har hittat en nytändning efter en flytt till Sverige. Nu vill läkaren att hon avslutar säsongen.

Det blev bara ett lopp för Cecilia Sandell i U23-EM i Bydgoszcz, men hon hade inte heller väntat sig så mycket mer.

Efter en vass start korsade hon mållinjen som femma i sitt försöksheat med tiden 13,96. Hon var 23:a i sammandraget, några tiondelar från avancemang.

Men då var redan EM-platsen en seger i sig.

– Nä, faktiskt inte, svarar Sandell på frågan om hon trott på EM-medverkan för ett år sedan. Jag trodde inte alls på det ens när sommaren började.

Meriterad ny tränare

Sandell har inte fört mycket väsen av sig under de senaste säsongerna. Förra året blev det bara fyra häcklopp, året innan slutförde hon inte ett enda.

På Instagram intygade hon i höstas att jovisst, hon friidrottar fortfarande.

– Det här är första säsongen sedan 2012 som jag gör ordentligt. Jag har haft lite motivationsproblem samt skador på skador. Jag slutade redan vid ett tag och började på nytt.

I höstas flyttade hon till Helsingborg i Sverige där hon tränar i Kent Olssons grupp. Olsson är bäst känd som den svenska flerfaldiga mästerskapsmedaljören Johan Wissmans tränare.

– Vi har en bra träningsgrupp och jag har hittat tillbaka motivationen. Vi är ungefär tio aktiva som tränar hårt tillsammans och pushar varandra under en jätteduktig tränare.

Hur stor är satsningen på friidrotten just nu?

– Den är nog ganska stor. Nu är det igen löpningen som kommer först, sen skolan och allt annat, konstaterar 22-åringen som representerar Helsingfors IFK.

Knäna egentligen inte i löpskick

I framtiden siktar Sandell in sig på 400 meter häck, men ännu räcker inte uthålligheten till för en övergång från korta häcken.

Det är ändå osäkert hur många fler tävlingar det överhuvudtaget blir i år. Sandell har aldrig deltagit i Kalevaspelen – och det kanske inte heller blir någon start i Seinäjoki nästa vecka.

– Min fysio vill att jag ska avsluta min säsong nu, berättar hon. Jag har haft problem med mina knän, jag har vatten i dem, en överansträngning.

– Jag kan bara löpa häck för tillfället, jag kan inte köra utan häckar överhuvudtaget då det tar så ont. Kalevaspelen skulle vara kul men jag kanske tar det lugnt och springer i svenska mästerskapen i slutet på augusti i stället.

I vilket fall som helst är Cecilia Sandell nu tillbaka på allvar.

Diskussion om artikeln