Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Konflikten kring Liu Xiaobos änka växer

Från 2017
Människor i Hongkong lämnar sina kondoleanser efter Liu Xiaobos död. Ett foto på änkan Liu Xia i förgrunden. 14.7.2017.
Bildtext Människor i Hongkong lämnar sina kondoleanser efter Liu Xiaobos död. Ett foto på änkan Liu Xia i förgrunden.
Bild: EPA/ALEX HOFFORD

Efter den kinesiske fredspristagaren och regimkritikern Liu Xiaobos död på torsdagen växer nu konflikten kring hans änka Liu Xia. Parets vänner kan inte få kontakt med henne längre, medan det i väst krävs att hon ska släppas och få resa utomlands.

Liu Xia har suttit i husarrest ända sedan hennes man Liu Xiaobo tilldelades Nobels fredspris år 2010.

Hon fick besöka honom i fängelset ungefär en gång i månaden och hon tilläts besöka honom vid hans dödsbädd de sista två veckorna, efter att han fått lämna fängelset och vårdades på ett sjukhus i Shenyang i nordöstra Kina.

Nu säger änkans vänner att de inte får kontakt med henne längre och att de inte vet var hon finns.

En demonstrant i Hongkong krävde att Liu Xi och Liu Xiaobo friges, strax innan det stod klart att Liu Xiaobo avlidit på torsdagen 13.7.2017
Bildtext En demonstrant i Hongkong krävde att Liu Xi och Liu Xiaobo friges, strax innan det stod klart att Liu Xiaobo avlidit på torsdagen 13.7.2017
Bild: EPA/ALEX HOFFORD

Tyskland, FN:s människorättskommissionär, USA:s Kina-ambassadör och en lång rad människorättsorganisationer kräver att Kina ska släppa Liu Xia och låta henne resa utomlands.

Enligt diplomatkällor som citeras av nyhetsbyrån Reuters hade Liu Xia uttryckt önskemål om att få fara till Tyskland, redan innan Liu Xiaobo togs in på sjuhuset i Shenyang. Den tyske utrikesministern Sigmar Gabriel har krävt att änkan får lämna Kina och komma till Tyskland.

Liu Xias vänner säger att de internationella ansträngningarna också borde fokusera på Liu Xias bror, Liu Hui, som är hennes närmaste vän och som dömdes till elva års fängelse 2013 för bedrägeri. Också han betraktas som en politisk fånge.

Det kinesiska utrikesministeriet hävdar att Kina är en rättsstat

Kina har protesterat ilsket mot omvärldens påståenden om att fredspristagaren Liu Xiaobo inte fick den vård han borde ha fått för sin cancer.

Enligt den kinesiska regeringen vidtogs alla åtgärder för att vårda Liu Xiaobo. Dessutom är fallet Kinas inre angelägenhet.

En tidning som publiceras av Kinas kommunistiska parti nämnde, ovanligt nog, Liu Xiaobo på fredagen. Tidningen beskrev honom som västvärldens politiska spelbricka, vars arv snart kommer att falla i glömska.

Geng Shuang, det kinesiska utrikesministeriets talesman under en presskonferens i Peking 14.7.2017
Bildtext Geng Shuang, det kinesiska utrikesministeriets talesman under en presskonferens i Peking 14.7.2017
Bild: EPA/HOW HWEE YOUNG

Gällande änkan sade utrikesministeriets talesman Geng Shuang på fredagen Kina är en rättsstat och medborgarnas in- och utresor hanteras därefter.

Vem får delta i fredspristagarens begravning?

Berit Reiss-Andersen, som leder den norska Nobelkommittén, har försökt ansöka om visum till Kina för att delta i fredspristagarens begravning.

Kinas ambassad i Oslo har svarat henne att hon inte har en inbjudan av den person hon tänkt besöka - alltså kan hon inte få visum.

Poliser och säkerhetstjänst bevakade porten till begravningsplatsen i Shenyang på fredagen 14.7.2017.
Bildtext Poliser och säkerhetstjänst bevakade porten till begravningsplatsen i Shenyang på fredagen 14.7.2017.
Bild: EPA/ROMAN PILIPEY

Den avlidne fredspristagarens vänner, i sin tur, klagar över att de inte fått veta när och var Liu Xiaobo ska begravas.

De vänner som försökt närma sig begravningsplatsen i Shengyang har antingen jagats bort eller gripits.

Källor: Reuters, AP, AFP

Diskussion om artikeln