Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Två veckor efter konstigt orienterings-VM: Stormvarning av nykomlingen Topi Raitanen i friidrotts-EM

Från 2017
Topi Raitanen, 2017.
Bildtext Topi Raitanen imponerade i försöksheaten på 3000 meter hinder.
Bild: Harri Bragge / All Over Press

Karriärens första försöksheat i ett friidrottsmästerskap gick perfekt för Topi Raitanen, som för bara två veckor sedan tävlade i orienterings-VM. Nu är han medaljfavorit i U23-EM i friidrott.

Det är först i år som huvudfokus flyttat till friidrotten. Landslagsorienteraren Topi Raitanen gjorde stortävlingsdebut som hinderlöpare i U23-EM i Bydgoszcz på fredagen – och gjorde det med bravur.

Raitanen hade full kontroll hela loppet igenom, höll sig på tryggt avstånd en bit från täten bara för att under de sista varven växla upp, plocka några placeringar och rulla in som tvåa tätt bakom heatets vinnare Yohanes Chiappinelli på tiden 8.43,80.

– Kontroll var ordet. Det var mitt första försöksheat någonsin och jag fick gott om värdefull erfarenhet. Jag hade en bra dag och höll koll på de övriga via ljustavlan.

– När jag märkte att de börjar spurta bakom, så drog jag upp på farten lite. Jag höll mig vaken hela tiden och det kändes överlag bra, berättar Raitanen till Yle Sporten.

Konstig VM-resa

På slutet kunde han ha satt in ytterligare en växel, men valde att bevaka den direkta finalplatsen och spara krafter. Det behövs – för bara två veckor sedan gav Raitanen nämligen järnet i orienterings-VM.

– Det var en lite konstig resa, konstaterar Raitanen som inte lyckades särdeles väl i sprintstafetten där Finland slutade tia.

– När man för såna här töntar som jag, som sedan liten pojke tränat sprint och orienterat i stadsmiljö, ut i skogen så blir det inte vackert, skrattar han till.

Topi Raitanen i orienterings-VM 2016.
Bild: Handout

Ute efter medalj

Nu har Raitanen lämnat det blygsamma VM-äventyret bakom sig och koncentrerat alla krafter på Bydgoszcz. Återhämtningen har fungerat bra och formen är god.

– Den stiger hela tiden, menar Raitanen som sprang sitt personliga hinderrekord 8.39,89 i lag-EM i Vasa på midsommaren.

– Om jag skulle ha löpt slutet för fullt hade det säkert blivit nytt rekord, men det är en ny tävling på söndag och då ska jag förhoppningsvis kunna springa under 8.40.

Vilken målsättning har du inför finalen?

– De andra har säkert mera rutin från såna här försöksheat-final-kombinationer, så på det sättet går jag in som utmanare. Men om allt går bra ser jag nog att jag helt bra kan kämpa om medalj.

Vilka är dina vapen i medaljkampen?

– Jag hoppas man kör den sista kilometern hårt, och ifall kroppen då funkar ska jag förhoppningsvis kunna plocka några placeringar under det sista varvet.

Finalen på herrarnas 3000 meter hinder avgörs på söndag klockan 18.20.

Diskussion om artikeln