Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Släggsuccén kom av sig i EM – favoriterna svek, doldisen klev fram

Från 2017
Uppdaterad 14.07.2017 22:34.
Markus Kokkonen, FM 2016.
Bildtext Markus Kokkonen nöjd med sin sista juniortävling.
Bild: Yle / Tomi Hänninen

En presterade på egen nivå – två långt bakom. Herrarnas släggfinal i U23-EM i friidrott i Bydgoszcz blev inte den framgångssaga många hade väntat sig.

På förhand handlade allt snack vad blåvita framgångschanser beträffar om Aleksi Jaakkola och Aaron Kangas. Men när de misslyckades i finalen ståtade Markus Kokkonens namn plötsligt högst upp av finländarna.

Kokkonen avancerade in på åttonde plats tack vare resultatet 68,56 i sitt tredje kast och knuffade samtidigt ut Jaakkola från de tre avslutande finalomgångarna.

Han bättrade inte längre på och tangerade därmed sin bästa juniormästerskapsplacering. Kokkonen var åtta även i U20-EM för fyra år sedan.

– Jag var sextonde i rankingen inför och åtta i slutresultaten, så nog måste jag vara nöjd. Det finns nog inget att klaga på. Jag presterade på min egen nivå, säger Kokkonen till Yle Sporten.

22-åringen från Joensuu berättar att tredje omgångens kast inte lyckades helt perfekt, men när han försökte ladda ännu mera krut i bössan under de avslutande omgångarna brast tekniken.

– Jag skulle ha behövt nytt rekord för att förbättra min placering, så jag drog på helt med risk. Jag hade ingenting att förlora, konstaterar Kokkonen vars personbästa lyder 69,83 och årsbästa 68,96.

”Ett misslyckande”

Finlands på förhand sett två starkaste kort lämnade tävlingsplatsen redan efter tre omgångar. Aleksi Jaakkola slutade nia med 68,34 och Aaron Kangas elva med 65,99.

– Inte kan man väl kalla placeringen för annat än ett misslyckande, säger Kangas som inför tävlingarna var åtta i deltagarstatistiken med det personliga rekordet 70,30.

– Jag försökte kanske för mycket, det träffade helt enkelt inte rätt. Allt i uppladdningen har gått bra men nånting for snett i dag, fortsätter 20-åringen som hade två kast i nätet.

Ont knä inte orsaken

Jaakkola vann U20-VM-brons på samma stadion för ett år sedan och har ett personbästa (73,77) från i fjol som skulle gett guld i kvällens final, då Ungerns Bence Halasz vann med 73,30.

Aleksi Jaakkola kastar slägga, Sverigekampen 2016.
Bildtext Aleksi Jaakkola vet inte var skon klämde.
Bild: SUL / Anssi Mäkinen

Hela säsongen har dock störts av en knäskada som tillåtit endast två tävlingar inför Polenresan med 69,80 som bästa resultat. Det är ändå inget Jaakkola vill skylla på.

– Nä, jag ska inte gömma mig bakom knäet, det var inte fast i det i dag. Nånting gick helt enkelt fel, jag kan inte riktigt säga vad. Bättre kunde det ju ha gått, säger Jaakkola lakoniskt.

Både Jaakkola och Kangas får vad åldern beträffar delta i U23-EM även när tävlingarna ordnas följande gång om två år. Kokkonen har däremot nu tävlat klart på juniornivå.

– Jag kan nog åka hem med ett leende på läpparna, säger Kokkonen. Juniorserierna är nu undanstökade och nu gäller det att ta sikte på seniortävlingar.

Fullständiga resultat hittas här.

Diskussion om artikeln